Витамин D в храните

113
Витамин D в храните

От кои можем да го набавим?

Според редица изследвания, витамин D има защитен ефект срещу сърдечно-съдови болести, високо кръвно налягане, астма и някои автоимунни заболявания. Полезното вещество подпомага метаболизма и играе важна роля в жизнения цикъл на клетките.

15 минути на слънце всеки ден доставят нужното количество витамин D на организма. През студените дни обаче не можем да разчитаме на слънчевите лъчи. Но пък можем да постигнем благотворния им ефект, като консумираме определени храни.

Най-големите източници на витамин D са сьомгата, рибата тон, сардината, скаридите и рибеното масло, посочват диетолозите, цитирани от ТВ7.

Малки количества от ценния витамин се откриват още в телешкия дроб, сиренето и жълтъците. Зърнените храни също могат да ни осигурят около 10% от препоръчителния дневен прием.



Добави коментар