Витамин D срещу астма

458
Витамин D срещу астма

Намалява риска от развитие на остра форма на заболяването

Ново изследване разкри, че витамин D значително намалява астматичните пристъпи сред някои групи пациенти. Добавките витамин D намаляват наполовина астматичните пристъпи, свързани с необходимост от хоспитализация, и нуждата от лечение със стероиди, пише БТА.

Предишни изследвания свързаха ниските нива на витамин D у децата с повече случаи на остра астма. Изследванията обаче не бяха широкомащабни и не позволяваха да се определи ползата от витамин D в борбата срещу астмата. Макар в рамките на новото изследване да бе установено, че витамин D е ефикасен за някои пациенти, авторите му предупреждават, че той не непременно е заместител на лекарствата срещу астма.

"Не искаме хората да престанат да приемат традиционните лекарства срещу астма. Не смятам, че ще е препоръчително даден пациент да приема витамин D, без да е ясно дали е засегнат от неговия недостиг или не", заяви д-р Ейдриън Мартино от университета "Куин Мери" в Лондон.

За целите на изследването били анализирани резултатите от 7 проучвания с 435 деца и две с 658 възрастни. Повечето пациенти били засегнати от лека до умерена форма на астма, като всички участници продължавали да приемат обичайните лекарства срещу заболяването.

Учените констатирали, че добавките витамин D намаляват от 6 на около 3 процента риска от астматични пристъпи, свързани с необходимост от хоспитализация или спешно лечение. Резултатите показали също, че нивото на астматичните пристъпи, свързани с необходимост от лечение със стероиди, намаляло от 0,44 на 0,28 пристъпа на човек годишно. "Приемането на витамин D като добавка към стандартното лечение срещу астма значително намалява риска от острата форма на заболяването, без да предизвиква странични ефекти", отбеляза д-р Мартино.Добави коментар