Витамин D причинява аритмия

126
Витамин D причинява аритмия

При консумация на големи дози

Консумирането на големи дози витамин D създава опасност от усложняване на сърдечната дейност, установиха учени.

Особено рискова група са жените, които са в менопауза и приемат този витамин заедно с калция, за да се предпазят от остеопороза, пише британският в. "Дейли телеграф".

Медицинският център "Интермаунтин" в американския щат Юта провел изследване за влиянието на повишената концентрация на витамина върху организма. Екипът проучил кръвни проби на 132 000 пациенти, пише БГНЕС.

Хората с концентрация на витамин D над нормата от 100 нанограма на 100 грама кръв са имали 2.5 пъти повече аритмия, в сравнение с онези, чиято концентрация била 41-80 нанограма на 100 грама.

Експертите съветват консултации с лекари по въпроса. Този витамин е предназначен за лица над 65 години, бременни жени, деца до 5 години, кърмещите майки, хората, които не са изложени на слънце и тъмнокожите.

Лятното време, под въздействието на слънцето, организмът сам си изработва този витамин. Зимата обаче хората го приемат заради недостига на слънце, но дозата трябва да бъде избрана според особеностите на всеки организъм. Витаминът се съдържа в рибеното масло, яйцата и черния дроб.Добави коментар