Високото кръвно атакува още на 17 години

803
Високото кръвно атакува още на 17 години

През следващите 20 г. най-вероятно над 70% от хората над определена възраст ще бъдат хипертоници

Хипертонията е първото по честота заболяване в света и броят на болните расте всяка година. Свързано е със съвременния начин на живот, който, ако не се съпротивляваме, включва обездвижване, наднормено тегло, солена и мазна храна, стрес. През следващите 20 г. най-вероятно над 70% от хората над определена възраст ще бъдат хипертоници.

Хората с високо кръвно се увеличават и у нас. Заедно с това пада възрастта - днес има много 17-годишни хипертоници, сочи практиката на кардиолозите. Над 20% от съвременните български момчета между 15 и 21 г. са хипертоници по статистика. Основните причини са наднорменото тегло, индустриално обработените храни с много сол и мазнини и генетичният фактор.

“Хипертонията не е страшна, но към нея има неразбиране. Повечето хора я неглижират, смятайки, че щом няма оплаквания, няма и проблем. Ходят си с високото кръвно, не се лекуват и идват вече във втория етап - с органни увреждания. Ако стойностите на кръвното се държат в нормалните граници, човек може да живее нормално", казва д-р Зоя Кунева от Клиниката по кардиология в Александровска болница, цитирана от вестник "24 часа". Тя е част от колектива на 11-ото откритие в историята на българската наука, патентовано през 1989 г. Екипът начело с проф. Анна Еленкова доказва, че есенциалната хипертония се наследява в 70% от случаите.

Откритието осмисля ранната профилактика и особено ако човек е с родител хипертоник. Ако и двамата са с такъв проблем, още от раждането не бива да допускат децата им да качват килограми над нормата и да ядат солено. Най-късно от 40-годишна възраст нататък всеки трябва да следи кръвното си периодично. (Как се прави това - виж карето долу.)

Първите измерени гранични или високи стойности не означават задължително старт на лекарствена терапия, уточнява д-р Кунева. Започва се с немедикаментозните начини за сваляне на кръвното: сваляне на килограми до стойност на индекса на телесното тегло под 25, двигателна активност, режим на хранене с ограничаване на солта. У нас последното масово се схваща като по-малко солене от солницата, но всъщност става дума за общо намаляване на натриевия хлорид в храната. Той се добавя в почти всички готови храни - от хляба, сиренето и кашкавала, колбасите, туршиите, до снаксовете, печените ядки и др. Натриевият йон в тази добавена сол повишава чувствителността на съдовата стена към медиаторите, които определят стойностите на артериалното налягане и то се повишава, обяснява д-р Кунева.

Точно този механизъм е в дъното на истории като: “Здрав-прав беше, снощи беше на банкет, легна си и се събуди с инфаркт/инсулт или не се събуди”. Натриевият хлорид в повишена количества провокира хипертонична реакция, която, като се развие насън, може да завърши с най-сериозните усложнения и дори фатално.

Ето защо лечението на хипертонията трябва да започне в първия стадий - когато няма увреждания на прицелните органи на високото кръвно. Тя е съдов процес, а артериални съдове стигат до всички части на тялото. Органите са мозъкът, сърцето, очите, бъбреците, периферните съдове и в тях се получават органните увреждания.

Синдромът артериална хипертония се разделя на 2 посоки. Първата е есенциалната хипертония - самостоятелно заболяване на високо кръвно налягане, което се предава генетично, но дали и кога ще се отключи, зависи от начина на живот и хранене. Много по-малка е групата на т. нар. хипертоничен синдром в рамките на друго водещо заболяване - бъбречно, ендокринно, неврологично. Затова първо се уточнява към кой тип спадат проявите на високо кръвно и после се пристъпва към терапия.

Често срещано е оплакването от “сближаване на границите” на кръвното. Всъщност то не съществува, има високо горно или високо долно налягане, уточнява д-р Кунева. Има диастолен тип хипертония - когато горната граница е във или около нормата, но долната е повишена. Сближаването е заради това, че при този човек повишаването е предимно на диастолното налягане. То е толкова опасно, колкото и всеки друг тип хипертония.

Вижте още: Диабет дебне родените над 4 кг

В променливо време и кръвното играе

Скоковете в температурите и атмосферното налягане, с които живеем напоследък, се отразяват и върху кръвното. Те играят ролята на стресов фактор на околната среда, който се понася от здравия човек, но за болния има риск от влошаване на състоянието. “Тези промени, както и всички дразнители с външен произход, стимулират симпатикусовата нервна система, която подготвя човека за борба. Това води до ускоряване на сърдечната честота - тахикардия, и съдов спазъм, оттам и до повишаване на артериалното налягане", обяснява д-р Зоя Кунева.

Нарушава се обичайният комфорт на тялото и ако към това се прибавят повишен прием на солена храна и психоемоционален стрес, може да се стигне и до хипертонична криза. Само времето не може да причини такова сериозно състояние, нужна е комбинация от няколко фактора, уточнява кардиологът.

Следете дали е под 140/85 с измерване 2 пъти на ден

Следенето на кръвното означава човек да го измерва за определен период по 2 пъти на ден, обяснява д-р Зоя Кунева. Първото мерене се прави веднага след ставане от сън. При около 80% от хипертониците ритъмът на хипертонията е в ранните сутрешни часове. Това не означава човек да се буди нарочно в 4 ч, за да си мери кръвното, но е редно да го премери веднага след събуждане.

Второто мерене се прави вечер след прибиране от работа. След кратка почивка се измерват стойностите на кръвното. Третият случай, при който трябва да се вземе апаратът за кръвно, е ако генетично обременен човек има оплакване - главоболие, гадене, друг тип дискомфорт. Целта е да се провери дали оплакването не е изява на повишено кръвно.

Артериалното налягане се мери в седнало положение, като лявата ръка е вдигната на нивото на сърцето и е подпряна на маса, бюро и др. Тя трябва да бъде отпусната на нещо, да няма напрежение в мускулите, защото иначе може да се получат фалшиви високи резултати, обяснява кардиологът. По този начин кръвното се измерва 2 пъти през минута-две и се усредняват показанията на систолното налягане (горното) и на диастолното (долното). Тези стойности се приемат за верни.

Ако горното е от 140 мм живачен стълб нагоре, а долното надхвърля 85, това е предупреждение за по-строго следене и за възможно отключване на хипертония в близко бъдеще. Следва всекидневно мерене на кръвното в продължение на 10-ина дни. Ако по-високите стойности се повторят 2-3 пъти, става дума за хипертония. Човек непременно трябва да иде при личния си лекар или кардиолог.

Измерването на кръвното трябва да става по определени правила, за да е верен резултатът.Добави коментар