Вирусолог: Кварцовите лампи помагат

282
Вирусолог: Кварцовите лампи помагат

Проветряването е изключително важно

Кварцовите и ултравиолетовите лампи помагат. Проветряването е изключително важно. След това обезоразяването е ефективно - например с кварцови лампи. Дори наскоро четох, че са направили маски с вградена ултравиолетова светлина. Добре е да се използват тези лампи, ако могат да ги намерят, заяви в предаването "Неделята на Нова" по Нова телевизия проф. Здравко Кълвачев, вирусолог. Той разкри, че има два вида на коронавируса - един по-лек и един, който засяга по-тежко.

"Реално още не знаем пълната картина на вируса. Всеки ден излизат нови неща, коментира вирусологът и допълни: Противогрипните ваксини не предпазват от коронавируса. Трябва да се създаде специфична ваксина срещу точно този вирус. Това са вариантите на един и същи вирус, който е мутирал, закрепил се е. Не е както при грип А, от който реално всяка година имаме нов щам, който се доближава до предните. Едно от обяснението защо следващите три седмици ще са критични е, че тогава ще бъде пикът на инфекцията. Но искам да кажа, че всякакви прогнози в хода на епидемията може да се окажат верни. Едно е без съмнение - епидемията ще приключи, каза Кълвачев.

Той каза и как може да се стигне до края на тази епидемия: Те завършват по един от двата начина - единият е, когато се ликвидира възможността от физически контакт между вируса и гостоприемника. Вторият е на база набиране на достатъчно набиране на имунонаселение. Това става изкуствено с ваксина. Второ - чрез среща с вируса. Това нещо в един момент ще се случи по този начин и тези мерки са за това по-бавно или по-бързо да се развива епидемията и да не се задръстват болниците.

Според него в ромските махали ще има бум на коронавируса. За жалост дисциплината не се спазва не само от ромите, но и от нас. Никой не е защитен, каза вирусулогът, цитиран от вестник Стандарт

Добави коментар