Вирусният менингит

546
Вирусният менингит

Зачестяват случаите на опасното заболяване

Зачестяват случаите на болни от вирусен менингит в страната. Първоначално вирусът нападна Пловдивско и Старозагорско, сега се пренесе и на морето. Само за последните десет дни в Бургас има пет нови случая, като четири от заболелите са деца.

Специалистите уверяват, че няма епидемия. Лятото е пикът на болестта и е нормално да има повече случаи на болни. Какво представлява заболяването и как да се предпазим от него?

Вирусният менингит е от групата на ентеровирусите. Той представлява възпаление на мозъчната обвивка. Инкубационният период е от 3 до 5 дни, а болестта продължава поне 3-4 седмици.Заболяването започва с диария и болки в корема, появява се нетърпимо главоболие, дори непоносимост към светлина. Повишава се температурата, налице е и повръщане. Един от честите симптоми е невъзможност за навеждане на главата към гърдите и болки във врата.

При бебета трябва да се наблюдава областта на фонтанелата - ако тя е издута, незабавно трябва да се потърси лекарстка помощ. Възможно е детето да плаче и по никакъв начин да не се успокоява. Кожата на бебетата пожълтява при менингит.

Лечението на болестта задължително протича в болница, особено ако се касае за деца. Дават се температуропонижаващи лекарства, следи се за обезводняване. В България на децата се поставя ваксина срещу менингитните вируси. Друг начин да се предпазим от заразяване е високата лична хигиена.

Въпреки че вирусният менингит е по-безопасен от бактериалния, и тук съществува риск от усложнения. Те могат да бъдат отслабване или загуба на слуха, нарушения в зрението, заболяване на бъбреците, парализа и други.Добави коментар