Вирусен хепатит в Бургаско

121
Вирусен хепатит в Бургаско

Изчислено е, че повече от 500 милиона души по света са заразени с хепатит В или С

Вирусен хепатит върлува в област Бургас. Само през август са регистрирани 14 случая, сочи справка на сайта на Районната здравна инспекция в морския град. За изминалите две седмици са вписани още два случая.

Хепатитът е вирусно инфекциозно заболяване, което причинява сериозно възпаление и увреждане на черния дроб. Хроничните хепатит B и хепатит С, взети заедно, представляват една от най-големите глобални заплахи за здравето на човека. Приблизително 1 милион души годишно са поразени от заразата.

Изчислено е, че повече от 500 милиона души по света са заразени с хепатит В или С, един на всеки трима е бил изложен на инфектиране с един или с двата вируса, посочва вестник "Новинар".

Най-честите пътища на разпространение са преливане на неизследвани кръв или кръвни продукти, медицински или стоматологични интервенции с нестерилизирани инструменти, от заразена майка на дете, полов контакт без предпазни средства (за хепатит В), използване на общи игли и спринцовки за инжектиране на наркотици и др.

Междувременно от Регионалната здравна инспекция в Плевен съобщиха, че мъж, който е бил на гурбет в чужбина, е бил лекуван от малария през изминалия месец. Мъжът работел в чуждестранна фирма в Гвинея, където се заразил с болестта. Пристъпът му е бил овладян навреме, тъй като пациентът разпознал симптомите понеже и друг път бил лекуван от заразата.Добави коментар