Виртуални светове като лекарство

63
Виртуални светове като лекарство

За травматизирани деца

Екип от канадски лекари са създали първата по рода си виртуална куполна лаборатория. В нея един ден те се надяват да лекуват травматизирани деца с помощта на виртуални светове, цветни аватари и подобни на играчки медицински инструменти, пише DigitalTredns.com.

По време на изследванията си експериментаторите установили, че могат да облекчат болките на жертви на изгаряния, като ги поставят във виртуален леден куб или на заснежен пейзаж. По този начин субективното усещане за болката намалявало. Триизмерни изображения на детското легло вкъщи пък карали малките пациенти да забравят, че се намират в болница, посочва novini.bg.

Канадските медици изградили прототипа на "болничната стая на бъдещето" под 18-метровия купол Satosphere в Монреал, който първоначално бил проектиран за 360-градусови прожекции на филми. В него те разполагат със системи от прожектори, с които да пресъздадат не само стените в стаите, но и детайли и мебелировката в тях.Друга система ще превръща медицинските инструменти, които травматизират детската психика, в безопасни фантастични играчки, които не изглеждат заплашително. Така, например, в ръцете на детето страшната спринцовка би се превърнала в ракета от детска книжка.

Наред с това лекарите тестват и виртуални аватари, които един ден биха им позволили да общуват с деца, които са били травматизирани от болест или от осакатяване и поради тази причина отказват да общуват с възрастни. Подобни хай-тек кукли могат да помогнат за възстановяването на самоувереността на детето и да бъдат причина за ресоциализацията му, смятат медиците.

Освен това контролираните от разстояние аватари могат да стимулират детето да имитира движенията им и така да спомогнат за физическата му рехабилитация.Добави коментар