Вентилатор за мозъка

171
Вентилатор за мозъка

Прозявката охлаждала главния мозък

През зимата хората се прозяват по-често, отколкото през лятото и това според учените е доказателство, че прозяването способства терморегулацията на главния мозък, пише "Дейли телеграф".

До този момент няма общоприето обяснение защо хората и животните се прозяват. Според нова теория на учени от университет в Принстън биологичният смисъл на прозявката се заключава в терморегулацията на мозъка.

Предварителни изследвания показват взаимовръзката между интензивността на прозяването и температурата на мозъка при мишките. При това охлаждането на мозъка може да става по две причини.

Първата е, че прозяването усилва циркулацията на кръвта в главата за сметка на работата на челюстните мускули и втората - топлообменът способства притока на хладен въздух отвън.

Експерименти показват, че сезонът наистина е от значение за прозяването. Ако температурата на въздуха е ниска, хората се прозяват по-често, при положение че се отчитат фактори като влажност на въздуха, време, прекарано в сън и времето извън дома. Хората се прозяват по-често и в първите минути след като излязат от дома си.

Ако хипотезата за терморегулационната роля на прозяването се окаже вярна, тя може да послужи за допълнителното диагностициране на редица разстройства на централната нервна система, които протичат с нарушено кръвообращение на мозъка.

Прозявката е една любопитна и все още голяма загадка от физиологична гледна точка. Медиците я причисляват към т.нар.безусловни рефлекси.

Кога се прозяваме? Когато сме уморени, когато ни се спи или когато ни е скучно? Има и нещо друго, което всеки е забелязал – прозявката е заразителна. Защо става така, че ако един започне да се прозява, като по команда се прозяват и другите наоколо?

Всъщност, причините за прозявката не са точно известни, но има и още няколко версии:

Умора на нервните клетки

Някои учени смятат, че прозявката идва, когато е намалена работоспособността на нервните клетки – при физическа умора, преди или след сън. Смята се, че усещането за скука действа на организма като сънотворно.

Някои функции в организма са затруднени: дишането става по-рядко и по-дълбоко. В кръвта се натрупват отпадни вещества и за да се отърве от тях, организмът включва рефлекса прозявка. Тъй като при нея се напрягат шията, мускулите на лицето /особено около устата/, кислородното снабдяване на кръвта се активизира, оттам и храненето на съдовете в главния мозък, вредните вещества се отделят и за известно време мозъчната дейност се подобрява.

Мнозина са забелязали, че прозявката се появява сякаш безпричинно преди някакво важно изпитание – изпит, състезание, изказване. Нова помага да се понесе натоварването, защото мозъкът получава повече кислород и чувството на страх и притеснение се притъпява.

Американски учени от университета в Бинхемптън установили, че сред основните причини за прозявката е ... прегряването на мозъка. Достигайки определена критична температура, мозъкът започва да работи по-зле.

Прозявката, която представлява дълбоко вдишване и бързо издишване, осигурява прохладен въздух, който охлажда кръвта и чрез нея мозъка.

Изследователите допускат, че прозявката може да насочва и към заболявания, които са свързани с нарушена терморегулация на мозъка. Не случайно, честите прозявки са сред симптомите на множествената склероза. Освен това тя често е предвестник на и епилептични припадъци и пристъпи на мигрена. Затова хората, които имат чести и безпричинни прозявки, трябва да се обърнат към невролог.

Заразителността на прозявката е просто рефлекс на подражание

Експерименти на британски учени показват, че на тази "зараза" се поддават 60% от индивидите. Заключението е, че сред тях мнозинство са тези, които умеят да споделят и съпреживяват. При това участниците в изследването реагирали и на снимки на прозявки, както и дори на изписаната дума "прозявка".

А шотландският проф. Джим Андерсон смята, че прозявката е просто имитация, но и важна поведенческа реакция. Прозявайки се в групата, индивидът сигнализира, че е приобщен към нея.Добави коментар