Вече с електронни рецепти

106
Вече с електронни рецепти

Ще ни канят с SMS на профилактични прегледи и имунизации

Безплатните лекарства и тези с намаление за лечение у дома, които са за сметка на Националната здравноосигурителна каса, вече ще ни се дават от аптеките срещу електронна, а не срещу хартиена рецепта. Това съобщи Гергана Ненчевска, директор на дирекция „Информационни и комуникационни технологии” в касата, на семинар в Банкя и уточни, че новият начин ще бъде въведен експериментално до края на годината в няколко града.

Целта е по този начин електронната система на НЗОК да бъде тествана за евентуални грешки, за да не засече тя, когато новата практика бъде въведена повсеместно от 2012 г. По думите на Ненчевска електронните рецепти ще спестят много неудобства
на пациентите. Основното е, че няма да им се налага да ходят отново при доктора, ако той е допуснал някаква неточност. В такива случаи аптекарят ще кликва върху името му с данните в системата и ще влиза директно във връзка с него за изясняване на неточностите.

Същевременно, с въвеждането на електронните рецепти, НЗОК по всяко време ще следи какви медикаменти изписват лекарите, в какви количества и дали те са оригинални или заместители. Предвижда се да бъдат въведени и електронни фактури за разплащане с болниците, специалистите от доболничната помощ и общопрактикуващите лекари. Така те ще бъдат разтоварени от бумащината и ще имат повече време за пациентите, подчерта управителката на касата д-р Нели Нешева.

Личните лекари пък занапред ще ни канят на задължителните профилактични прегледи с SMS. Пак с писмо по мобилния телефон те ще ни известяват и за резултатите от изследванията ни. Електронните здравни досиета в системата на касата вече са напълно готови. В тях са вкарани всички данни за хората с осигуровки от имената и EГН-тата до прекараните заболявания, имунизации, начин на лечение и дори издадените болнични листове, каза още д-р Нешева.

Проблем обаче е, че малцина могат да си ги отварят, тъй като за целта се изисква човек да има електронен подпис. За да види обаче и лекарят какви са миналите заболявания на болния, как е бил лекуван, кога за последно е лежал в болница и от какво, както и всякакви подробности като алергии, кръвна група и направени имунизации, пациентът трябва да му разреши достъп чрез въвеждане на специален персонален код. Достъпът до данните в досието обаче се дава от пациента еднократно.Добави коментар