Важни факти за йода

4235
Важни факти за йода

Предозирането му може да има сериозни последствия

Масово презапасяване с йод настъпи у нас след трагедията в Япония. И въпреки че Министерство на здравеопазването предупреди, че риск от ядрено замърсяване, което да достигне до България, не съществува, българите още помнят Чернобил и атакуваха аптеките.

Във форумите и във Фейсбук вече тръгнаха рецепти срещу радиация. Най-често майките споделят една възможност за профилактика - пет капки йод в чаша вода. Какво всъщност представлява йодът?

е химичен елемент от групата на халогените. Разтворът му има светъл жълто-кафяв цвят.

Алкохолният му разтвор има тъмнокафяв цвят и се нарича йодна тинктура. Тя се използва за повърхностна дезинфекция на кожата преди операция и за дезинфекция на рани.

Разтворът на йод в бензин има виолетов цвят и се нарича йодбензин. Той също се използва за дезинфекция, особено при екземи.

Радиоактивен йод се използва при хипертонични и язвени заболявания, рак в стомаха и други. Той се прилага като антисептик и кръвоспиращо средство. С йод се лекуват още сифилис, отравяния с олово и живак.

Йодът е жизнено необходим за организма. Количеството му има значение за правилния обмен на веществата и за функционирането на щитовидната жлеза.

Той се натрупва в нея, където се образува съединението тироксин. Недостигът на тироксин причинява затлъстяване и гушавост, а прекомерното му образуване - отслабване и базедова болест.

Йодът постъпва в организма с храната, главно със солта, затова готварската сол се йодира. Ежедневната нужда за възрастен човек е около 100-150 микрограма йод.

От обикновените хранителни продукти най-богати на йод са лукът и морската риба. Съдържа се още в гроздето, сливите и цвеклото.

Има хора, които са силно чувствителни към йода: при предозиране зъбите им започват да пожълтяват, очите да сълзят, раздразват се дихателните пътища и кожата.

Предозирането с йод може да предизвика парене в устата, гърлото и стомаха, гадене, повръщане, диария, слаб пулс и дори кома. Може да предизвика хипертиреоидизъм, рак на щитовидната жлеза и йодермия - сериозна кожна реакция.Коментари

Коментар: 5
Коментар: 4
1zqjmz'"(){}:/1zqjmz;9

Коментар: 3

1zqjmz'"(){}:/1zqjmz;9

Коментар: 2
Коментар: 1
чернобил

да, вярно, че япония е много далече, но майка ми и баба ми добре помнят чернобил. предполагам и останалите българи. затова се оказва, че тук сме по-притеснени, отколкото японците там.


  • 1

Добави коментар