Въшки в 64% от училищата

120
Въшки в 64% от училищата

Само за седмица в столичните училища са регистрирани 966 въшлясали деца

В 64.3 процента, или в 112 от 174 училища в София, са открити деца с въшки. Това става ясно от резултатите от проведените през последната седмица проверки на столичната Регионална здравна инспекция. Само за седмица в столичните училища са регистрирани 966 въшлясали деца. Най-много гадини са открити в главите на ученици от първи до четвърти клас, или в 71% от проверените.

„Проблемът с въшките е най-сериозен при малките деца, докато си играят, те влизат в близък контакт“, обясни пред „Труд“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Имаме много сигнали за хлапета с въшки и в училищата в Пловдив“, добави д-р Кунчев. Гадините са станали по-устойчиви и не се повлияват от всички мазила, които се продават в аптеките. Това каза пред вестника медицинският ентомолог към Националния център по заразни и паразитни болести Огнян Миков.

Специалистът заяви, че най-ефективният метод за борбата с въшките е изпитаната рецепта от газ, мас и оцет, посочва вестник "Труд". „Към нея гадините не могат да привикнат. Маста задушава въшките, газта ги убива, а оцетът помага за лесното им премахване“, поясни Миков и добави, че част от съставките присъстват и в мазилата, които се продават в аптеките, но в много по-малки количества.

Експертите съветват родителите да проверяват за въшки редовно децата си и ако открият такива, да правят поне 2-3 обработки с препарат и ръчно да отстраняват гнидите. Освен това е добре косите на децата да се решат със свръхситен гребен. Препоръчително е той да е плосък, пластмасов и с разстояние между зъбите не повече от 0.3 мм.Добави коментар