Вашият смартфон съсипва съня ви

67
Вашият смартфон съсипва съня ви

Светлината, която излъчва, ни кара да стоим будни, като убеждава телата ни, че всъщност е сутрин

Изкуствената светлина е една от най-големите причини за недоспиването в днешно време, но в светлината, която излъчват смартфоните и таблети, има някаква още по-сериозна магия, която наистина съсипва нашия естествен цикъл на сън — тя на практика ни кара да стоим будни, като убеждава телата ни, че всъщност е сутрин.

Смартфоните правят това, защото излъчват ярка синя светлина.

"Един от най-добрите биологични жокери, с които разполагаме, за да се ориентираме кое време на деня е, е светлината. Оказва се, че синята светлина конкретно е много ефективна в това да предсказва кога е сутрин," казва ученият Браян Золтовски.

Вечер има повече червена, отколкото синя светлина, което дава сигнал на тялото да се подготви за сън. Червената светлина прави това, като взаимодейства с фотопигмента меланопсин в ретината на очите на хората. Тези клетки имат конкретна функция да регулират циркадния ритъм на човека и нямат отношение към това как виждаме.

Когато светлината достигне до този фотопигмент, той се променя и тези клетки дават сигнали на "главния часовник" на мозъка, който казва кога се будим и кога ни се доспива. Когато изпратят сигнал "за събуждане" вечер, нашият биологичен часовник се разстройва.

Какво е решението за разстроен биологичен часовник? Имайте дисциплината да вършите различните неща в подходящото за това време — яжте, когато се яде, лягайте си в нормално време и ставайте в нормално време. И разбира се, избягвайте синята светлина вечер.Добави коментар