Варицелата

2148
Варицелата

Пролетта дойде, а с нея и шарката

Пролетта дойде, а с нея и варицелата. За епидемия вече се говори във Варна, висока заболеваемост се наблядава и в столицата. Какво е варицелата и как да се справите с болестта, ако детето ви се зарази?

Варицелата е най-разпространената шарка в наши дни. Наричана още лещенка или дребна шарка, тя се причинява от вируса варицела зостер и е силно заразна - при контакт с болен се разболяват 80% от неболедувалите. Разпространява се по въздушно-капков път чрез кашляне или кихане. Появява се по-интензивно в края на зимата и началото на пролетта и засяга най-често децата. След оздравяване организмът изгражда траен имунитет срещу болестта.

Шарката причинява обрив по кожата, който първо се проявява по корема, гърба и лицето, а впоследствие засяга и цялото тяло, включително устната кухина и ушите. В началото пъпките приличат на малки подутини, след това се превръщат в мехурчета с течност. След пукането им остават рани, които хващат корички, зараствайки.

При отделните болни обривът е с различна интензивност, като едновременно с него могат да се появят температура - обикновено висока, болки в гърлото и тялото, хрема и кашлица. Малките деца изкарват болестта по-леко от по-големите и възрастните. Възможно е дори някои от тях да прекарат болестта само с няколко пъпки, без останалите симптоми.

Често срещано явление е родители умишлено да търсят заразяване на децата си, смятайки, че колкото са по-малки, толкова по-леки симптоми ще имат. Имайте предвид обаче, че ако детето има кожно заболяване, например екзема, е възможно да изкара варицелата по-тежко.

Периодът на предаване на заразата е два дни преди появата на обрива и трае до пълното излющване на мехурчетата. Инкубационният период на болестта е от 10 до 21 дни след контакт, а обикновено се проявява между 14-тия и 17-тия ден.

Усложненията могат да бъдат причинени от вируса на варицелата, който остава в организма на болния и може да доведе по-късно до друга болест - херпес зостер. Възможно е и възникването на гнойна ангина, възпаление на ухото, синуит, бактериална инфекция, вирусна пневмония и енцефалит. Това обаче са редки случаи. Най-честото усложнение е инфектиране на разкъсаните мехури при разчесване.

Бременните жени трябва да избягват всякакъв контакт с болни. Ако заразяването се случи преди 20-тата седмица на бременността, е възможно да се получат малформации на плода. Риск за зараза на бебето съществува и при положение, че жената се разболее непосредствено преди раждането, в последните 20 дни на бременността.

Обикновено не се предписва приемането на медикаменти за справяне с болестта. За да се облекчи сърбежът, обривите могат да се мажат с ментолов спирт. Препоръчва се приемането на студени и меки храни, които не дразнят обрива в гърлото.

Не забравяйте, че е възможно пъпките в гърлото да се превърнат в афти. Свържете се с лекаря, за да ви предпише лекарство, което да облекчи състоянието на детето. Опитайте се да ограничите разчесването на пъпките. Ако детето е много настоялно, уверете се, че ноктите му са изрязани и не са замърсени, за да не се инфектират, когато се пукат мехурите.

В някои страни, като САЩ, Германия и Италия, се прилага ваксина срещу варицела и Херпес зостер, в България няма подобна практика.Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjbu'"(){}:/1zqjbu;9

Коментар: 2

1zqjbu'"(){}:/1zqjbu;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар