Ваксинирайте се преди път

215
Ваксинирайте се преди път

Ако планирате почивка в Турция, Тунис или Египет

Онези, които планират пътуване извън страната, да се информират за заразните болести на мястото, където отиват, съветват от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Актуални данни за разпространението на заразни и паразитни болести може да се намери на сайтовете на Световната здравна организация, Националния център по заразни и паразитни болести, Министерство на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции, посочва dariknews.bg.

Най-ефикасното средство за предпазване е специфичната ваксина за всяко заболяване, изтъкват от РЗИ. Използват се биопродукти, предлагани в аптеките, които могат да се приложат от всеки лекар – най-често личния. Ваксината срещу жълта треска се прилага в няколко имунизационни кабинета в страната, съгласно изискванията на Международните здравни правила.

Направените имунизации се попълват в документ, който пътуващите взимат със себе си. Ваксинацията срещу жълта треска се отразява в международно имунизационно свидетелство и важи 10 години.

Допълнителни предпазни мерки са: честото измиване на ръцете или ползване на алкохолни кърпички, да се предпочитат бутилирани течности и опаковани хранителни продукти, за предпазване от насекоми да се използват репеленти.

Египет е една от най-честите дестинации. Там ежегодно се регистрират епидемии, възникнали по воден и хранителен път. Характерни за страната са епидемиите от вирусен хепатит тип А, коремен тиф, диарии при пътуващи, хепатит тип В, дизентерии, жълта треска.

Тези заболявания протичат тежко и водят до различни усложнения, а някои от тях са смъртоносни. След преболедуване хората могат да останат носители на инфекцията и да заразят и близките си след завръщане у дома.

Най-сигурният начин за предпазване от тях е имунизация с препоръчителни ваксини преди заминаване в чужбина. Препоръчват се: ваксина срещу хепатит тип А - Аваксим (за възрастни и деца над 1 г. -1 доза преди отпътуване и 1 - след 6 месеца - 36 месеца), коремен тиф - Тайфим Vi- (за възрастни и деца над 2 г. - 1 доза преди отпътуване и реимунизация на 3 г.), жълта треска - Стамарил (за възрастни и деца над 9 месеца -1 доза и реимунизация на 10 г.)

Израел е изключително привлекателно място за почивка. Ендемични за района са чревните инфекции, възникващи след консумация на замърсена (заразена) храна или вода: дизентерия и други диарийни заболявания, хепатит А, коремен тиф, спорадична (случайна) холера. Препоръчително е пътуващите да имат всички задължителни за нашата страна имунизации, както и такива за хепатит А, коремен тиф и бяс.

Ендемични за Тунис са чревните инфекции, възникващи след консумация на замърсена (заразена) храна или вода: дизентерия и диарии при пътуващи, хепатит А, коремен тиф, трансмисивни инфекции. Преди заминаване се препоръчва имунизация с Аваксим, Тайфим Vi, Стамарил.

Много чести са пътуванията с различен повод до Турция, където проблем са чревните инфекции, свързани с консумация на замърсена (заразена) храна: дизентерия и други диарийни заболявания, хепатит А. Питейната вода е с лоши качества, което е предпоставка за водни епидемии - Хепатит тип А, коремен тиф. Препоръчителни ваксини преди заминаване са Аваксим и Тайфим Vi.Коментари

Коментар: 4
1zqjad'"(){}:/1zqjad;9

Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjad'"(){}:/1zqjad;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар