Ваксината срещу COVID-19 на Moderna предпазва до две години?

304
Ваксината срещу COVID-19 на Moderna предпазва до две години?

Ваксината срещу COVID-19 на компанията Moderna вероятно ще предпазва до две години

Ваксината срещу COVID-19 на компанията Moderna вероятно ще предпазва до две години, заяви генералният директор на компанията, макар и да са необходими още данни, за да се твърди това категорично, предаде БТА. Американската биотехнологична компания изненада света, когато само за няколко седмици беше готова с ваксина срещу болестта, предизвиквана от новия коронавирус. Вчера тя получи одобрение от ЕК.

Като се има предвид, че разработването на ваксините и проучването им обикновено отнема години, продължителността на защитата срещу COVID-19 продължава да вълнува и учени, и регулаторни органи.

„Кошмарният сценарий, описан в медиите през пролетта, беше ваксината да е ефикасна само месец-два. Мисля, че той вече не съществува“, каза генералният директор на Moderna Стефан Бансел, съобщи Ройтерс. „Намаляването на антителата, предизвикани от ваксината у хората, е много бавно… Мислим, че може да има защита за около две години“.

Бансел добави, че компанията му е на път да докаже ефикасността на ваксината и срещу вариантите на коронавируса, открити във Великобритания и РЮА. Учени заявиха, че новоразработените ваксини би трябвало да са ефикасни срещу двата варианта.

Добави коментар