Ваксина срещу хепатит С

120
Ваксина срещу хепатит С

200 млн. страдат от болестта

Европейски екип учени достигна до обещаващи резултати при опитни животни в разработването на нова стратегия за ваксина срещу вируса на хепатит С, предаде АФП.

200 млн. души страдат в света от хроничен хепатит C, припомня bTV. Усложненията вследствие на тази инфекция, водещи до чернодробна недостатъчност или рак, предизвикват около 50 хил. смъртни случая годишно.

Засега няма действаща ваксина срещу вируса на хепатит C, който се предава главно по кръвен път – употреба на наркотици с инжекции, преливания, трансплантация на органи.

В рамките на европейско проучване, ръководено от Давид Клацман от университета "Пиер и Мари Кюри" и с подкрепата на френската Национална агенция за изследване на СПИН и на вирусните хепатити, изследователите разработиха технология, основана на "псевдо-вирусни частици".

Става дума за изкуствени образувания, които приличат на вирусни частици, но не са опасни както тях, тъй като не съдържат генетичен материал и не позволяват на вируса да се възпроизвежда. Подобни псевдо-частици се използват във ваксината срещу папилома вируса.

Новостта в европейската разработка е в изработването на "химерни" псевдо-вирусни частици, тоест съставени с фрагменти от тъкани на два различни вируса. В случая – псевдо-частица, получена от ретровирус на мишка, покрита с протеини от хепатитен вирус.

При опити с мишки и макаци бе установено, че те изработват антитела, неутрализиращи вируса на хепатит С, след като бъдат инжектирани със споменатите псевдо-частици.

Получените антитела се оказаха способни да предизвикат имунитет срещу различни подвидове на вируса на хепатит C, докато всички досегашни опити в тази насока се проваляха. В изследването участваха 18 европейски партньори.Добави коментар