Ваксина срещу деменция

126
Ваксина срещу деменция

Предполага се, че тестването й върху хора ще започне в близките две-три години

Учени от Австралия и САЩ създадоха ваксина срещу деменция. Въвеждането й ще помогне за предотвратяване развитието на заболявания и дори да се излекуват пациентите в ранен стадий на алцхаймер, твърдят учените.

Ваксината действа на тау белтъците и на натрупването на бета амилоид в главния мозък на хората с това заболяване болестта на Алцхаймер, за които се смята, че са отговорни за старческото слабоумие. След ваксината имунната система започва да изработва антитела срещу тези белтъци, като по този начин ги унищожава.

Вижте още: 5 житейски промени, които ще предпазят мозъка ви от деменция

Ваксината може да се използва за профилактика на деменции, уверява д-р Николай Петровски от университета „Флиндърс”. Учените смятат, че ефективността й е свързана с това, че действа както на бета амилоидите, така и на тау белтъците, съобщава вестник "Монитор".

Ваксината срещу деменция била изпитана върху клетъчни култури и мишки. Предполага се, че тестването й върху хора ще започне в близките две-три години. Екипът се надява ваксината ще се окаже ефективна и да навлезе скоро в клиничната практика.Добави коментар