Уникални операции в Пловдив

357
Уникални операции в Пловдив

На 6 деца на възраст от 5 месеца до 14 години

Уникални за страната операции на 6 деца на възраст от 5 месеца до 14 години с различни лицево-черепни аномалии бяха извършени в УМБАЛ „Свети Георги“ в Отделението по пластична и краниофациална хирургия. Това съобщиха по време на брифинг началникът на отделението проф. д-р Юрий Анастасов и неговият колега и ученик д-р Костадин Гигов. Те заедно с френските си колеги проф. д-р Филип Пелерен и проф. д-р Патрик Делем и началникът на Клиниката по неврохирургия доц. д-р Христо Желязков работиха в екип в продължение на цяла седмица и оперираха едни от най-тежките случаи на малформации при деца, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Пластичният хирург проф. д-р Филип Пелерен и детският неврохирург проф. д-р Патрик Делем ежегодно, в продължение на близо 20 години, пристигат в Пловдив по покана на пловдивската университетска болница и на нейното Отделение по пластична и краниофациална хирургия, в лицето на проф. д-р Юрий Анастасов. Над 20 деца са консултирани в началото на седмицата, от тях са определени случаите, които ще бъдат оперирани при следващото посещение на френските лекари. Оперираните сега деца са преминали през много изследвания, всички те имат редки заболявания, а използваните методи съкращават броя на операциите до крайния ефект. Почти всички деца са имали затруднения в дишането и храненето.

Операциите са извършени със съдействието на Фонда за лечение на деца, който осигурява престоя и пътуването на двамата френски медици, които по традиция вече близо 20 години работят у нас безвъзмездно. Университетската болница " Св. Георги" в Пловдив е единственото лечебно заведение в страната, в което се оперират деца с подобни лицеви аномалии. В създадения преди три години национален регистър на този род заболявания всички случаи се наблюдават. Годишно те наброяват около 160. До болницата стигат около 80 случая с цепнатини на устната и небцето и около 30 случая с други аномалии.

При всяко свое идване в пловдивската болница проф. Пелерен и проф. Делем се интересуват от състоянието на оперираните в предишни години пациенти. "Успех за нас е да научим, че животът на едно дете, родено с аномалия, се е развил нормално. Успех е, когато то е взело матурата си, сключило е брак, самото то вече има деца", сподели проф. Пелерен. Сред случаите, оперирани тази година, има петмесечно бебе със Синдром на Аперт - от групата т.нар. непредсказуеми заболявания. Децата, страдащи от този синдром, се раждат с преждевременно срастване на костите на черепа и лицето и срастване на пръстите на ръцете и краката. За да се постигне подобряване на състоянието на това дете, ще бъде нужна поне още една операция.

Дете на една година е оперирано заради диагноза краниостеноза - плагиоцефалия. Това води до сплескване в предната част на черепа на детето, състоянието води до преждевременно затравяне на един или повече от черепните шевове. Третото оперирано дете е момиче на 6 години със Синдром на Крузон. И на него е направена дистракция- разтягане на преден лицев масив. Сред останалите пациенти е тригодишно дете с аномалия на гръбначния стълб и дете с краниостеноза, което се оперира за втори път. Една от уникалните в много аспекти е операцията на 14-годишно момиче с микротия – родено е без ушна мида.

При предишно посещение на проф. Пелерен е поставено началото на поредица операции за реконструкция на ушната мида, като е приложен един от златните стандарти в транспланирането – взет е автоложен ребрен хрущял за изграждане на ушната мида. Това е голямо постижение за България, защото развиваме една нова област – използване на собствен материал за трансплантация. В чужбина вече от известно време се правят много подобни трансплантации при реконструкция на ушна мида. В Отделението по пластична и краниофациална хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ през последните 2-3 години вече имаме 5 успешни реконструкции на ушна мида. Д-р Констадин Гигов, обещаващ млад хирург в отделението, е преминал специализация в център за лечение и реконструкция на ушната мида в Швеция. Той очаква лекари от същото лечебно заведение да пристигнат в пловдивската университетска болница, за да участват в извършването на още операции на пациенти със същата диагноза.

Първият етап в чужбина струва 50 хил. евро. За пациентите това ще бъде безплатно, докато продължава традицията на университетската болница да кани изтъкнати хирурзи от чужбина. Около 20 деца годишно се оперират от чуждестранни специалисти в Отделението по пластична и краниофациална хирургия. Лекари от САЩ, Испания, Холандия и Индия пристигат по покана на проф. д-р Юрий Анастасов. Визитите на тези специалисти и извършваните от тях операции на територията на България спестяват огромни суми на държавата и на семействата на децата за болнично лечение, пътуване и престой в чужбина, смята проф. Анастасов.Добави коментар