Уникална трансплантация спаси бебе

157
Уникална трансплантация спаси бебе

Бебето е с разположени наобратно органи

Уникална трансплантация, извършена от проф. д-р Любомир Спасов и неговия екип в Университетска болница "Лозенец", спаси живота на 7-месечно бебе. Успешната трансплантация е значително достижение на българската медицина в резултат на 10-годишни последователни усилия на целия екип, съобщиха от лечебното заведение.

Валери постъпи в средата на март месец в болница "Лозенец" в тежко състояние с картина на крайна степен на чернодробна недостатъчност. Той е роден с изключително рядка вродена аномалия, включваща обратно разположение на вътрешните органи Situs Viscerum Inversus (сърце разположено вдясно, черен дроб – вляво, oгледално на нормалното разположение), изразена съдова аномалия (пълна липса на долна празна вена) и липса на извънчернодробни жлъчни пътища (билиарна атрезия).

Чернодробното заболяване вследствие на жлъчната аномалия представлява прогресираща билиарна цироза, която води до крайна чернодробна недостатъчност и смърт. Подобно съчетание на аномалии доскоро се считаше за абсолютно противопоказание за извършване на чернодробна трансплантация поради изключителните технически трудности за изпълнение.

Приложена бе техника, която рутинно се използва в УБ "Лозенец" при живи донори. Тази техника води до скъсен безкръвен период на трансплантирания орган. Двете операции се проведоха при изключителен синхрон и мобилизация. При свързването на донорския черен дроб се наложи директно съединяване на чернодробните съдове към сърцето на Валери.

Днес Валери е в добро състояние с добри показатели, съответстващи на възрастта му, и има нормална чернодробна функция, уточняват от болницата.Добави коментар