Уникална операция даде шанс за по-добър живот на 14-годишно момче

157
Уникална операция даде шанс за по-добър живот на 14-годишно момче

Детето е едно от хилядите със заболяването сколиоза

14-годишно момче има шанс за по-добър живот след изключително тежка и сложна операция на гръбначния стълб. Детето е едно от хилядите със заболяването сколиоза - в най-тежката му форма, то води до обездвижване. Според медиците най-модерната оперативна методика, която се прави и у нас, дава шанс на тези пациенти.

Вродена аномалия в гръбначния стълб е съдбата на едно 14-годишно момче, съобщава Нова телевизия. Нещата се влошили, когато навлязъл в пубертета. Семейството намира надежда при доц. Васил Яблански. Той, заедно с екип специалисти, прави сложната гръбначна операция.

„Детето ще може да седи стабилно, което е изключително важно, ще седи изправено, белите му дробове ще работят добре, ще може да диша, ще има повече свобода за движение в ръцете. Ние сме наясно, че животът на това дете ще премине в количка или седнало и качеството на живот е изцяло свързано с други базови, жизнени функции”, обясни пред NOVA доц. Васил Яблански - началник на Клиниката по ортопедия и травматология.

Операцията е безвъзмездна, защото е по специален проект на международна организация, която се занимава с изследване на сколиозата. „Имаме начин да се правят гръбначни операции по по-безопасен начин - със специален мониторинг. Той ни дават информация какво прави гръбначният мозък в реално време при операцията”, обяснява д-р Стивън Марджетко - детски ортопедичен хирург в Чикаго.

„Клиничната пътека е 2000 лева. За операцията на едно такова дете е ангажиран екип от 10 души и те прекарват 10 часа в операционната. Престоят му в болница, при най-добро наше желание, е 6-7 дни. Така че, ако това трябва да бъде сравнено остойностяване от 2000 лева - аз тук бих се въздържал от коментар”, заяви доц. Васил Яблански.

Добави коментар