Ученическите болести

239
Ученическите болести

От какво най-често страдат децата в ученическа възраст?

Първите училищни години са свързани с потенциални значителни промени в здравето на децата. Събирането на едно място на повече хора винаги създава предпоставки за по-лесно разпространение на заболяванията.

Затова (но не само) училището се смята за едно от потенциално опасните места що се отнася до здравето. От какво, всъщност, боледуват най-често децата, когато тръгнат на училище?

• Едно от най-разпространените заболявания сред учениците е сколиозата, която трудно се открива в начален стадий. Болка се усеща, когато вече в гръбнака са се извършили сериозни измемения.

Симптоми: Детето се прегърбва, едното рамо е по-високо от другото, едната ръка се отклонява от тялото повече от другата, при навеждане се появява гърбица.

Към кого да се обърнем за помощ? Към ортопед.• Нередовното хранене води до гастрит и дуоденит (възпаление на лигавицата на стомаха)

Симптоми: оригване след ядене, гадене, намален или повишен апетит, миризма от устата, стомашни болки след ядене.

Търсете помощ от гастроентеролог.

• Ако детето цял ден чете и пише домашни, а след това цяла вечер стои пред телевизора или компютъра, едва ли ще избегне късогледството. Особено застрашени от това са често боледуващите от грип, пневмония и тези, които имат късогледи родители, т.е. генетична обремененост.

Симптоми: Детето трудно различава буквите и цифрите от улилищната дъска, старае се да седне по-близо до телевизора, доближава предметите близо до очите си, присвива очи, чувства болка в очите и главата, става разсеяно.

Обръщайте се към офталмолог.• Стресът, голямото натоварване в училище, преумората и заседналият начин на живот могат да бъдат причина за ранната поява на повишено кръвно налягане.

Симптоми: нарушен сън, разсеяност, непостоянство.

Обърнете се към терапевт, съветва zdrave.bg.

• Невроциркуларната дистония (нарушение на тонуса на кръвоносните съдове) е заболяване на възрастните, но понякога засяга и децата. Причините за него са голямото натоварване в училище бързите темпове на живот, конфликтите с учителите и съучениците, кавгите в семейството.

Симптоми: студени пръсти на ръцете и краката, “мраморна” кожа на дланите, по които се появяват бели и червени петънца, разсеяност и раздразнителност, отпадналост, агресивност, безпричинно повишаване на температурата до 37,5 С.

Обръщайте се към невропатолог или психотерапевт.Добави коментар