Учени съветват как да избегнем рака

1491
Учени съветват как да избегнем рака

Над 40% от случаите на ракови заболявания са свързани с вредни навици и лош начин на живот

Над 40% от случаите на ракови заболявания са свързани с вредни навици и лош начин на живот, следователно те биха могли да бъдат избегнати. Това се казва в изследване на група медици от Американското онкологично общество. Според изследването най-високият риск от развитие на рак е свързан с пушенето - този фактор носи 19% от всички онкологични заболявания и 29% от смъртните изходи.

Наднорменото тегло е свързано със 7 процента от случаите на рак и с 6% от фаталните развръзки. Сред останалите е употребата на алкохол, ултравиолетовите лъчи, ниската физическа активност. Изследователите анализират връзката на тези фактори с 26 вида ракови заболявания. Най-зависими от посочените причини са рисковете от развитие на рак на белите дробове и на дебелото черво.

Според авторите на изследването избягването на вредни навици, балансираното хранене и физическата активност могат значително да намалят вероятността от възникване на раково заболяване, съобщава БГНЕС. Освен това се препоръчва редовно да се правят профилактични прегледи за наличието на тумори.

По-рано американски медици установиха, че хроничният алкохолизъм и дори умерената употреба е една от основните причини за развитие едновременно на няколко форми на рак, включително на рак на гърдата, на гърлото, на хранопровода, черния дроб и други органи.

Добави коментар