Учени откриха метод за унищожаване на „безсмъртни“ ракови клетки

304
Учени откриха метод за унищожаване на „безсмъртни“ ракови клетки

Ракът на млечната жлеза е най-опасният тип злокачествени тумори у жените, който ежегодно предизвиква 521 000 смъртни случая

Учени от Института за биомедицински изследвания в Барселона установиха, че раковите клетки на млечната жлеза могат безкрайно да се делят в резултат на активността на протеина р38, който допринася за възстановяване на ДНК, съобщиха Лайф и Дарик радио.

Ракът на млечната жлеза е най-опасният тип злокачествени тумори у жените, който ежегодно предизвиква 521 000 смъртни случая. Съществуват три вида рак на гърдата - естроген рецептор позитивен, HER2 позитивен и три пъти негативен, който съставлява 15 на сто от всички случаи на заболяването и е най-труден за лечение.

Изследването обхванало жени, засегнати от три пъти негативен рак на гърдата. Специалистите блокирали р38 с помощта на инхибитори, използвани в комбинация с традиционни за химиотерапията лекарства, наречени таксани - паклитаксел и доцетаксел.

В резултат на въздействието на лекарствата ДНК на раковите клетки станала по-нестабилна - в нея по-често се появявали дефекти и се извършвала хромозомна реорганизация. Много от съществуващите злокачествени туморни клетки били умъртвени, а броят на новообразувалите се намалял. Резултатите от изследването са публикувани в Cancer Cell.

Добави коментар