Туберкулозата

71
Туберкулозата

У нас всички деца се ваксинират срещу болестта

24 март е денят, определен за световен ден за борба с туберкулозата. Бактерията, причиняваща болестта, е открита от Роберт Кох през 1882 г. Заболяването засяга предимно белите дробове, но може да увреди и централната нервна система, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата и половите органи.

Туберкулозата се разпространява по въздушно-капков път, при контакт с болен човек. Най-податливи на бактерията са хората с намален имунитет. С болестта можеш да се заразиш и от непастьоризирано краве мляко.

Първите симптоми на заболяването са отпадналост, безапетитие, поддържане на температура и обилно нощно потене. При белодробната й форма е много характерна продължителната кашлица.

През 1996 г. в света са регистрирани 2 млрд. заразени с туберкулоза. Това е най-масовото разпространено заболяване и най-масовият убиец. Жертви на "жълтата гостенка" са Шилер, Шопен, Максим Горки, Христо Смирненски, а с болестта се е преборил Нелсън Мандела. През миналата година на всеки 100 000 българи 30.6 са били болни от туберкулоза, а пред 2009 г. те са били с 3-ма повече.

Ваксина срещу заболяването е открита през 1921 г. България произвежда собствена от 1957 г. - БЦЖ ваксина. Всички новородени се ваксинират до 48-мия час след раждането.

В периода между 7-мия и 10-тия месец педиатрите правят проверка на белег за БЦЖ ваксина. На децата без белег се прави проба Манту и отрицателните се имунизират. Процедурата се повтаря на 6-7 години и 10-11 години преди всяка реимунизация.

Ваксината не изключва 100% риска от заразяване, но имунизираните преболедуват много по-леко и възможностите за пълно възстановяване са много по-големи.Коментари

Коментар: 4

1zqjmq'"(){}:/1zqjmq;9

Коментар: 3
Коментар: 2
1zqjmq'"(){}:/1zqjmq;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар