Цистит на медения месец

131
Цистит на медения месец

50% от сексуално активните жени са засегнати

„Меденият месец” и „първата брачна нощ” са две понятия, които, след появата на първото антибебе хапче през 1960 г., отдавна са загубили първоначалния си смисъл.

С промяната в нормите на поведение на съвременното общество и „циститът на медения месец” може да звучи архаично. Това обаче е много често срещано неразположение, което засяга около 50% от сексуално активните жени в определен етап от живота им, показват данните от последните световни проучвания в тази област, пише novini.bg.

Зад романтичното наименование „цистит на медения месец” стои възпаление на пикочния мехур, което се получава след полов контакт. Това състояние е типично за жените, тъй като уретрата им е по-къса и по време на секс бактериите по-лесно преминават през нея.

Резултатите от проучване сред американски студентки от началото на тази година показват, че правенето на секс 3 пъти седмично увеличава риска от цистит 2.6 пъти, а всекидневния секс – цели 9 пъти.

„Циститът на медения месец е втората най-често срещана уринарна инфекция в България. Този проблем спохожда между 40 и 60% от жените в детеродна възраст. Симптомите най-често са мъчителни и чести позиви за уриниране, които не винаги са съпроводени от парене и болка. За да не се превърне в хронично заболяване, много е важно да бъде предприето правилното лечение и профилактика. Облекчаването на симптомите, което често се постига с препарати, съдържащи единствено екстрат от червена боровинка, не означава, че пациентът се е излекувал. Тези препарати по-скоро могат да бъдат използвани за профилактика, но не и за лечение при диагностицирана инфекция”, предупреди доц. д-р Борис Богов, Началник клиника по нефрология към УМБАЛ "Александровска".

В около 90% от случаите причина за „цистита на медения месец” е бактерията Escherichia coli (Ешерихия коли), която, благодарение на своите пипалца (фимбрии), успява да се закрепи към стените на пикочния мехур и бъбреците. Лекарствата, съдържащи екстракт от червена боровинка, успяват да блокират 30% от пипалцата на причинителя E. coli, което обаче не е достатъчно, за да се пребори с нея организмът.

Останалите 70% от пипалцата могат да бъдат блокирани с биоактивното вещество D-маноза, което се съдържа в Cystostop Rapid. Комбинацията от червена боровинка и D-маноза в състава на препарата Cystostop Rapid го превръщат в най-ефективното средство на българския пазар за лечение и превенция на „цистита на медения месец”, 3 пъти по-ефикасно от лекарствата, съдържащи само екстрат от червена боровинка.

За дамите, които са предразположени към цистит, изключително важна е и профилактиката на заболяването.Добави коментар