Тройно повече случаи на дребна шарка, дори и при минимален спад на ваксинациите

262
Тройно повече случаи на дребна шарка, дори и при минимален спад на ваксинациите

Съпротивата на родителите срещу ваксините ще има и сериозно финансово отражение

Дори и минимален спад в броя на ваксинирани деца срещу дребна шарка може да утрои случаите на заболели, показва американско проучване. На фона на набиращото сили движение на т. нар. „антиваксъри“ в САЩ и по света, изследователите предупреждават за непропорционално увеличение на случаите на дребна шарка, заушка и рубеола сред децата.

Учени от Университетското училище по медицина в Калифорния са разгледали ефектите на увеличаващото се нежелание на родителите да ваксинират децата си от страх, че това може да доведе до аутизъм. „Открихме, че спад с 5% в покритието на ваксинациите срещу шарка, заушка и рубеола сред децата в САЩ ще доведе до трикратно увеличение в случаите на дребна шарка в национален мащаб в тази възрастова група“, посочват изследователите.

По техните изчисления съпротивата на родителите срещу ваксините ще има и сериозно финансово отражение, изчислявайки, че само 150 нови случая на болестта могат да струват на публичния сектор 2.1 млн. долара. Докладът на американските учени посочва страха от аутизъм, разпалван от различни уебсайтове и популярни личности, като основна причина за нежеланието за поставяне на ваксини, въпреки че, по техните думи, притесненията са неоснователни.

Учените посочват също, че макар много родители в САЩ да вярват, че има малка вероятност техните деца да се разболеят от дребна шарка, изследването установява, че болестта „все още крие реална заплаха за мащабна епидемия при децата… особено при сценарий с по-нататъшен спад при покритието на ваксинациите“.

„Освен това безопасността на ваксината срещу дребна шарка, заушка и рубеола, както и други като нея, е добре известна в научната литература, включително и заключенията, че ваксината срещу дребна шарка, заушка и рубеола няма връзка с развитието на аутизъм“, се казва в проучването, цитирано от БГНЕС. В САЩ по-голяма част от щатите позволяват изключения от правилото за ваксинация на основание на религиозни вярвания, а 18 щата го разрешават на базата на лични предпочитания.

Добави коментар