Този важен навик

111
Този важен навик

Или как да научим детето да си мие ръцете

Как да обясните на детето, че да се мият правилно ръцете не е просто поредната прищявка на родителя, а много сериозно и отговорно занимание? На практика именно този навик лежи в основата на предпазването от вирусни заболявания и грип.

А есенният сезон вече започна и, признайте, вече се подготвяте за хремата и високата температура, нали?

Спазването на правилата за лична хигиена са не само в тон с доброто възпитание, но и представлява профилактика срещу разпространението на болести, което традиционно започва от ръцете.

Често най-много децата упорстват срещу заръките на родителите си, когато трябва да си мият ръцете преди хранене, след прибиране отвън или пък след използване на тоалетната.

Но истината остава непроменима – миенето на ръцете е най-доброто средство срещу вредните бактерии и отлична защита срещу болестите.

Първата линия на отбрана срещу микробите

Последните се разпространяват по различни начини – при контакт с мръсните ръце, при смяна на използван памперс, при консумацията на замърсена вода или храна, по въздушно-капков път, при докосване до повърхности, където са попаднали капки от кихане или кашлица...

Вариантите са всевъзможни.

Когато детето е в контакт с микроби, то може абсолютно ненарочно да ги разпространи из целия организъм, потърквайки очите, носа и устата. Ако в организма попадне инфекция, то е въпрос на време заболяването да засегне всеки член на семейството.

Внимателното миене на ръцете е първата линия на защита срещу разпространението на много болести: от обичайна простуда до по-сериозни инфекции – менингит, бронхилит, грип, хепатит и т.н.

Как правилно да мием ръцете на детето

Започнете да миете ръцете на детето заедно, а с времето то ще се научи само.

Използвайте топла вода, а не гореща. Насапунисвайте ръцете в продължение на 20 минути, след това обилно измийте с вода. Проверете всички рискови зони – между пръстите, под ноктите и т.н.Добави коментар