Топ 5 полезни храни през септември

501
Топ 5 полезни храни през септември

Задължително да ги има на трапезата през този месец

Септември вече дойде. Месецът е топъл, но вече се усеща настъпването на есента. Една от добрите новини е, че на пазара има изобилие от сезонни продукти, които предлагат ценните си качества на човека.

Орехи. Те са полезни за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Съдържат много антиоксиданти и витамини от групите А, Е, В, Р, С, а също така минерални вещества – калий, натрий, желязо, магнезий, калций и йод.

Тиква. Ароматна и вкусна. Богата на витамини, сред които и витамин С, който спасява от есенни простуди. Витамините от група В пък се борят с умората, раздразнителността и безсъницата. Правят косите гъсти, ноктите здрави.

В тиквата се съдържат още пектини, които извеждат излишния холестерол от организма. Тиквата е полезна при хипертония. Успокоява нервната система.

Грозде. То се отличава с прекрасен вкус и невероятно много ползи. Действа общоукрепващо и тонизиращо.

В гроздовите зърна има захар, органични киселини, аскорбинова киселина, витамин В, пектинови вещества, микроелементи и ферменти. Установено е, че гроздето влияе положително върху костния мозък. Спомага за подобряване на функциите на кръвотворните органи. Отличен източник на калий.

Ябълки. Те не съдържат мазнини. 87% от състава им е вода. Изобилстват на витамини. Подпомагат храносмилането.

Мед. Това е безспорно вкусен и полезен продукт. Препоръчваме го през септември, тъй като е отлична алтернатива на захарта. Притежава огромна хранителна стойност.

Медът съдържа ред минерали – калий, магнезий, сяра, хлор, натрий, желязо и др. Освен това е богат на витамини B1, B2, B6, B3, B5 и C.Добави коментар