Тлъстинките покрай корема опасни

64
Тлъстинките покрай корема опасни

Рискът е по-голям, ако пациентът е по-млад

Натрупването на излишни килограми само в областта на корема е пряк показател за повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания, показват резултатите от изследване на учени от университета в Северна Каролина, цитирано от International Journal of Obesity.

Според резултатите от него, локалното затлъстяване в коремната област е много по-опасно дори от цялостното затлъстяване.

Индексът на телесната маса (ИТМ), който най-често се използва от лекарите за определяне риска от поява на сърдечно-съдово заболяване, всъщност не е най-коректният начин за това, посочват авторите на проучването, защото то не може да отрази, например, различното количество мускули в отделния човек (както е известно, мускулната тъкан има високо тегло).

Измерването на обиколката на талията често се използва в качеството на критерий за локално затлъстяване, но измерването може да стане по различни начини и този метод също не е много точен, твърдят учените, които използват специален комбиниран метод, за да докажат, че при хората с мастни натрупвания, най-вече в областта на корема, рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава с почти 50%.

Същевременно те са установили, че този риск е по-голям, колкото по-млад е пациентът, съобщи zdrave.bg.Добави коментар