Тих крадец на зрението

174
Тих крадец на зрението

Нов метод за лечение на глаукома

“Тих крадец на зрението” - звучи едва ли не поетично, но така се нарича една коварна болест, която води до слепота - глаукомата. Заболяването причинява увреждане на зрителния нерв и води до пълна слепота. Глаукомата е социалнозначимо заболяване и е втората най-честа причина за слепота след катаракта.

По данни на Националната глаукомна асоциация в България от глаукома страдат близо 80 000 души, като повече от половината от тях (59%) не са диагностицирани и не се лекуват. В световен мащаб болестта засяга 68 милиона души, в Европа техният брой е 9 милиона.

Глаукомата прогресира незабелязано, като уврежданията са трайни и необратими, затова е много важно ранното диагностициране на заболяването и навременното лечение, обясниха специалисти на пресконференция.Те представиха нов оперативен метод за лечение на глаукомата, който спира по-нататъшното развитие на заболяването

Това е имплант, под формата на тръбичка с дължина 2,6 мм, който се поставя под окото и способства за нормализиране на вътреочното налягане, основен рисков фактор за развитие на глаукомата. Процедурата трае 10 минути, като възстановяването след операцията е 1-2 дни, обясни Цветан Димитров, офталмолог, изпълнителен директор на Първа МБАЛ в София.

Имплантът подобрява оттичането на вътреочната течност, с което се намалява вътреочното налягане и се овладява прогресията на глаукомата. Той е изработен от хирургична неръждаема стомана, което на практика го прави вечен, обясни Димитров. Имплантът струва 1700 лева и засега лечението с този съвременен метод не се покрива от НЗОК.

Най-разпространена е глаукомата след 35-годишна възраст, която не е свързана с други очни заболявания. Наследствеността при глаукомата е 30%. Ако сте над 45 и е налице един от следните рискови фактори: болен близък, късогледство, диабет, очна травма, употреба на кортизонови препарати, непременно посещавайте вашия офталмолог един път годишно. Глаукомата обикновено засяга и двете очи, възможно е те да са засегнати в различна степен.

По повод учредяването на първия в България Национален пациентски глаукомен клуб днес - 20 октомври в I МБАЛ София ще бъдат направени безплатни прегледи за глаукома на пациенти, които ще посетят лекция, посветена на болестта. Тази инициатива е първата от поредица лекции, целящи повишаването на информираността на пациентите във връзка със заболяването глаукома и неговото лечение.Добави коментар