Терапия с барабани

200
Терапия с барабани

За децата аутисти

Лечебните свойства на ритъма се познати в света от векове. В България - от четири години. От тогава единственият ритъм терапевт у нас – Мартин, помага на деца аутисти да намерят общ език със заобикалящия ги свят. И всичко това под и чрез звуците на барабана.

Едно от децата, с което работи Мартин, също се казва Мартин. 11-годишното момче е диагностицирано преди седем години. От тогава заедно с майка си посещава всички познати у нас терапии.

"Аутизмът не се лекува, тъй като то не е заболяване, а се терапевтира. Когато детето получи с помощта на терапия и с помощта на много любов и приемане чувството, че е разбрано и че някой го обича и че някой го приема такова, каквото е, му помага да се изкачи нагоре, за да стане животът му по-лек", обяснява майката на малкия Мартин, цитирана от Нова телевизия.

Ритъмът на барабана връща децата към първичното. Напомня им звука, който са чували, докато са били в утробата. Свързват го с майчиното сърцебиене. Това ги успокоява и им позволява да възприемат околните по-добре.

За да даде желания резултат, терапията с барабани трябва да се прилага поне веднъж седмично в продължение на години. Един сеанс струва 25 лева. Приблизително толкова струват и срещите с логопед и психотерапевт.

И тъй като държавата не поема дори част от сеансите на децата аутисти, малцина родители успяват да си го позволят. Това амбицира майката на Мартин и тя създава фондация. Основната цел е да извоюват терапиите за децата да минават през Здравната каса.

По официални данни 30 на всеки 10 хиляди деца страдат от аутизъм. С подходящата терапия те имат шанса да общуват нормално.Добави коментар