Температурата

10428
Температурата

Пет важни въпроса

Едно от най-честите болестни състояния, с което родителите се срещат, е повишената температура. Опасна ли е и в какви граници? Как да се справим с нея? Ето пет въпроса, които ще ви помогнат да не изпадате в паника и да се погрижите по-добре за детето.

1. Какво означава повишена температура?

Повишената температура е нормалната реакция на тялото, когато то се бори с инфекция. Обикновено лекарите определят за повишена температура, която е над 37.2 градуса. Когато става дума за дете обаче имайте предвид, че градусите може да варират поради много причини.

Например най-ниска температура обикновено се измерва сутрин, а най-висока - следобяд. Лекарите допускат дори и промяна от 1 градус, след като детето е било физически активно. Иначе казано, ако малчуганът е тичал, е възможно температурата му да се е повишила до 37.5 градуса. Тази зависимост намалява с възрастта.

Важно е и с какъв термометър измервате - ако го правите ректално, тогава трябва да имате предвид, че при сравнение с температурата, измерена под мишницата, е възможен между половин и един градус разлика. Защото ректалната температура всъщност е вътрешна температура на тялото и е нормално да е по-висока.

За нормална температура се считат градусите в интервала от 36 до 37.2. Повишена е в границите между 37.3 дo 38.3. При децата за висока температура се счита, когато чертата показва над 38.4 градуса. Състояние с градуси над 39 вече се води за спешно.

2. Кога температурата е опасна?

За различните възрасти за опасни се считат различни показания на термометъра. Ако бебето е под шест месеца и има температура над 38.4 градуса, това е спешно състояние и изисква незабавната намеса на лекар. При по-големите деца за опасна се счита границата от 39 градуса.

3. Какви са причините за повишената температура?

Обикновено причините за повишена температура са две. Най-често това е вирусната инфекция - сезонни вируси, грипове, шарки, заушка и други болести. Детето може да страда и от бактериална инфекция - отит, ангина, синуит и други.
Все още педиатрите спорят дали никненето на зъбки може да покачи температурата. Ако венците са подути, детето обилно отделя слюнка и показва признаци на болка, значи е възможно неразположението да е предизвикано от ново зъбче.
Възможно е температурата да се повиши и след имунизация - непременно попитайте педиатъра за страничните ефекти на ваксината и как да се справите с тях.

4. Какво да правим?

Всичко зависи от градусите. При по-ниски от 37.7 лекарите често препоръчват да се изчака с приемането на температуропонижаващи средства. Ако температурата е по-висока, дайте лекарство на детето и го съблечете, за да улесните отделянето на топлина. Предложете му повече течности и се опитайте да ограничите движенията му.

Малките деца понасят температурата по-добре и не изпитват сериозен дискомфорт, какъвто се появава при възрастните. Това означава, че дори да има повишена температура, детето може да е весело и да играе както обикновено.

При висока температура, като допълнение към лекарствата, можете да сложите студени компреси на челото и на пулса на китките. Непременно намалете температурата в стаята, а ако термометърът показва над 39 градуса, незабавно извикайте лекар.

5. Какво е фебрилен гърч?

Температурен, или фебрилен, гърч е неконтролируемо мускулно съкращение в резултат на висока температура - най-често над 38 градуса. Получават го от 3 до 5% от децата във възрастта от 6 месеца до 5 години. Той е краткотраен - обикновено 1-2 минути, но може да продължи и 15.

Най-важното нещо по време на гърча е да запазите спокойствие. Обърнете детето настрани и не ограничавайте движенията му. Не давайте вода и внимавайте да не глътне езика си. Заведете го на лекар веднага след нормализиране на състоянието му.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 1
Создаю копии сайтов от 500 рублей за лендинг

Здесь вы можете заказать копию любого сайта под ключ, недорого и качественно, при этом не тратя свое время на различные программы и фриланс-сервисы. Клонированию подлежат сайты как на конструкторах, так и на движках: - Tilda (Тильда) - Wix (Викс) - Joomla (Джумла) - Wordpress (Вордпресс) - Bitrix (Битрикс) и т.д. телефон 8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp Копируются не только одностраничные сайты на подобии Landing Page, но и многостраничные. Создается полная копия сайта и настраиваются формы для отправки заявок и сообщений. Кроме того, подключается админка (админ панель), позволяющая редактировать код сайта, изменять текст, загружать изображения и документы. Здесь вы получите весь комплекс услуг по копированию, разработке и продвижению сайта в Яндексе и Google. Хотите узнать сколько стоит сделать копию сайта? напишите нам 8-996-725-20-75 звоните пишите viber watsapp


  • 1

Добави коментар