Температурата невинаги е враг

136
Температурата невинаги е враг

Кога да се намесваме

Високата температура е най-честият симптом за здровословен проблем, особено при малките деца, които не могат да обяснят какво ги боли. Въпросът, който занимава притеснената майка, обаче е – трябва ли винаги да се стремим да я понижим?

Всеки лекар ще потвърди: ако температурата не надвишава 38 C, по-добре изчакайте. Високата телесна температура е индикатор за това, че организмът се бори с конкретната инфекция. Повишената температура предизвиква отделянето в организма на вещества (най-важното, от които е интерферон), които неутрализират вируса.

Пикът на отделяне на интерферон е на 2-ия и 3-ия ден от заболяването. Ако през това време сте направили всичко възможно, за да се преборите с температура от рода на 37.5 C например, много е вероятно да удължите продължителността на болеста до седмица.

Разбира се, температура над 38 C изисква адекватна реакция. Не бива да забравяте и че всяко дете има различна поносимост на висока температура – повишеното ви внимание за притеснителни съпътстващи симптоми е задължително.

Ако забележите дори един от следните симпотими, задължително потърсете лекарска помощ:

  • - Обезводняване: плач без сълзи, сухи пелени, отпадналост.
  • - Спазми, обриви.
  • - Апатия или необичайна възбуда.
  • - Продължително повръщане и/или разстройство.


Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjyq'"(){}:/1zqjyq;9

Коментар: 2
Коментар: 1

1zqjyq'"(){}:/1zqjyq;9


  • 1

Добави коментар