Телевизорът убива

106
Телевизорът убива

Всеки час пред телевизора скъсява живота с 22 минути

Едно парадоксално на пръв поглед заключение е, че гледането на телевизия съкращава живота. Изводът е налице след продължителни 10-годишни проучвания на екип от института “Бейкър” в Мелбърн. Австралийските учени, начело с професор Невил Оуен, установиха, че “Всеки час пред телевизора скъсява човешкия живот с 22 минути”.

Професор Оуен добавя, че вредното влияние върху здравето е свързано основно с дългите периоди на неподвижност, които зрителят прекарва пред екрана. “Нашето проучване започна преди десетина години. Тогава разглеждахме бази данни за населението и за физическата му активност. Към тези данни бяха включени въпроси за телевизията. Когато съпоставихме гледането на телевизия със затлъстяването, забелязахме, че сред всички, дори и сред физически активните личности, е налице тенденцията, че колкото повече хората гледат телевизия, толкова са по-дебели. Така че още тогава осъзнахме, че има връзка между двете.

След това включихме въпрос за телевизията към националния ни въпросник за диабет и там пак забелязахме доста силно съотношение между продължителността на гледане на телевизия и цяла поредица вредни "биомаркери" на здравето, като например затлъстяване и заболяване от метаболитен синдром. Около седем години след като тези въпросници бяха попълнени, ние наново се свързахме с изследваните хора и забелязахме, че причинените от сърдечни болести смъртни случаи са много повече при високо ниво на гледане на телевизия.

Това беше първоначалната информация, която доведе до настоящото проучване. Чрез него стигнахме до заключението, че телевизията намалява живота с по 22 минути за всеки час прекаран пред екрана. Така че отдавна изучаваме този феномен и данните ни наистина са много последователни”, разказва професор Оуен”.

Според изследователите има нещо специфично в гледането на телевизия, защото не е просто заседяване, а продължителното неподвижно седене на едно място без никакви междинни раздвижвания. Те са карали наблюдаваните хора да носят така наречените "акселерометри" - малки електронни устройства, които засичат и измерват дори най-незначителните движения. Те са ги носели по 16 часа на денонощие. После събраните данни са вкарвани в компютър. Учените са забелязали съответствие между неподвижните периоди и информацията от самите хора за това колко дълго гледат телевизия.

Изводите са, че дори и дългото време, прекарано в седене, уврежда по-малко здравето, ако това седене се редува с често раздвижване. Изглежда, че не само липсата на физическа активност се отразява отрицателно, но и дългите периоди на неподвижност. Изследователите са забелязали, че дори и да става дума за физически активни личности, самият факт, че те имат такива неподвижни периоди пак вреди. Изглежда, че има конкретни биологически процеси, които се задействат в мускулните клетки при продължителното седене. Тези клетки започват да променят начина, по който разграждат глюкозата, за да произведат енергия, начина, по който разграждат мазнини, или пък начина, по който се справят с холестерола и триглицеридите.

Според учените има уникална и много отрицателна физиология, която се задейства, когато хората се обездвижват за по-продължително време. И не става дума само за седене пред телевизора, а за неподвижно седене въобще - на работното място или другаде. В модерното общество телевизията все повече се превръща в основната причина хората да седят така неподвижно за дълги периоди. Часовете, които хората прекарват всеки ден пред телевизора, се увеличават постепенно през последните 20 години. Броят на каналите е много по-голям, както и изборът на програми.Добави коментар