Течният сапун...

92
Течният сапун...

... намалява имунитета

Течният сапун, използван за измиване на ръце, не само, че не премахва бактериите, но и значително увеличава риска от заразяване с инфекциозни заболявания, откриха американски учени.

Екип от изследователи от университета в Охайо направиха съвместно проучване с експерти от университета в Монтана и университета на Аризона.

Резултатите показват, че ползата от течния сапун далеч не е толкова голяма, колкото се смяташе досега. Той може да бъде източник на бактерии и потенциална заплаха за здравето на организма.

Рискът от заразяване с инфекции е дори по-голям, когато си измиете ръцете, предупреждават специалистите. Като част от експеримента, изследователите направиха анализ на хигиената в тоалетните на 14 средни училища, посочва БГНЕС.

Учениците бяха помолени да си измият ръцете с течен сапун, а след това учените анализирали бактериите по ръцете на доброволците. Оказало се, че броят на т.нар. отрицателни микроорганизми по повърхността на ръцете им се увеличил средно 26 пъти.

Според лекарите това трябва да се вземе под внимание и да се направят промени в продуктите за лична хигиена.Добави коментар