Татуировка следи здравето ни

83
Татуировка следи здравето ни

Иновативното устройство наблюдава сърцето и мозъка

"Електронна татуировка" може да доведе до революция в мониторинга на пациентите, както и до пробив в гейминг технологиите.

Американски учени са използвали иновативното устройство, което е по-тънко от човешки косъм, за изследвания на сърцето и мозъка, според публикация в научния журнал Science, предаде BBC.

Сензорът се прикрепя към кожата точно както временна татуировка, като може да се движи, да се свива и разтяга без да се къса и поврежда.

Учените се надяват, че "мъничето" ще замести тромавото оборудване в болниците - куп кабели, жици и монитори, които следят жизнените показатели на пациентите.

За болните цялата тази техника е стресираща - например когато човек със сърдечни проблеми трябва да носи обемен монитор в продължение на месец, за да се регистрират анормални, но редки сърдечни събития.

При "татуировката" всички електронни части са изградени от лесно извиващи се меки компоненти, които издържат на всякакви движения.

Има и малки соларни клетки, които генерират енергия или я получават от електромагнитно лъчение.

Сензорът е разположен върху водоразтворима лепенка, която се закрепя върху кожата след леко намокряне, също като временните татуировки.

По време на изследването устройството е било използвано за измервания на електрическата активност в мозъка, сърцето и краката.

Учените установили, че данните от него са "поразяващо" сходни с тези от стандартните медицински машини.

Пациентите носили лепенките до 24 часа без загуба на функциите им или кожни раздразнения.

Съществуват обаче проблеми с продължителния им престой върху кожата, тъй като тя непрекъснато произвежда нови клетки, докато други умират. Това означава, че засега е необходим нов сензор на всеки две седмици.

Малките, неинвазивни "татуировки" могат да се използват и за мониторинг на недоносени бебета или при пациенти с обструктивна сънна апнея (дихателни затруднения през нощта).

Закрепена към гърлото, пък, "електронната кожа" е способна да различава разликите в произнасянето на думи. Учените използвали това, за да управляват проста компютърна игра.

Според тях технология заличава разликата между електроника и биология.Добави коментар