Търсят се дарители на стволови клетки

78
Търсят се дарители на стволови клетки

Българи разчитат на дарители на стволови клетки от чужбина, за да живеят

Българи разчитат на дарители на стволови клетки от чужбина, за да живеят. Сложната манипулация дава шанс при много тежки левкемии и други заболявания. Заради малкото българи-донори държавата плаща хиляди евро на чужди многомилионни донорски банки, а родната обществена банка разполага с едва хиляда дарители.

Йордан Желязков страда от остра левкемия. Сега е в ремисия и по препоръка на лекарите му предстои трансплантация на клетки. Никой от семейството му не е подходящ за донор, затова шанс на Йордан ще даде съвместим непознат от Краков. Куриер от специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания ще лети със самолет в неделя, за да донесе стволовите клетките.

У нас също има обществена банка, но донорите в нея са малко. Затова и болните българи разчитат да намерят спасител-дарител от Световната донорска банка. Държавата плаща транспортните разходи на екипите и такса на регистъра. Вероятно мнозина биха дарили безвъзмездно клетки, ако знаят, че така ще спасят човешки живот. Няма обаче информация къде и как да станеш дарител.

За да имат шанс повече хора, лекарите очакват държавата да организира разяснителна кампания за проблема. Така, вместо да се плаща за донори от чужбина, може да се инвестира у нас, посочва ТВ7.Добави коментар