Търсят радон в 3000 жилища

92
Търсят радон в 3000 жилища

Това е радиоактивен газ, който може да причини рак

За първи път у нас ще се извърши измерване в цялата страна за наличие на радиоактивния инертен газ радон. Това предвижда национална програма на Министерството на здравеопазването, която стартира до дни. Според нея в 3000 жилища, избрани на случаен принцип, ще се поставят специални детектори, съобщи за „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Досега са правени само откъслечни измервания в райони, в които се е предполагало, че има радон - например в териториите с уранодобив, обясни специалистът. Детекторите вече са раздадени във всичките 28 области (по около 100 във всяка от тях). Те представляват пластмасови устройства във формата на цилиндър и улавят радиоактивните алфа-лъчи, които се излъчват от отпадните продукти на радона.

Детекторите се поставят в домове не само в големи градове, но и в села. Ще се монтират на около 1.50 м от земята в мазета и приземни етажи и ще засичат концентрацията на газа в продължение на година, тъй като през сезоните тя е различна - влияние оказва дори вятърът.

„Установено е, че наличието на радон, който е втората причина за отключване на рак на белия дроб след пушенето, е най-силно в часовете от 0 до 5 ч.", посочи д-р Кунчев. Когато резултатите бъдат готови и посочат къде има облъчване, допълнителни детектори ще се поставят в училища и детски градини от рисковите райони.

Мерките, които ще се предприемат в зоните със заплаха, са строителни. „Ще се изолират сгради, тъй като радонът навлиза през пукнатините на плочите. Някои помещения обаче трябва да спрат да се използват. А в други - и честото проветряване е достатъчно, тъй като така концентрацията на газа се разрежда. Обикновено след втория етаж значително намалява", каза д-р Кунчев.Добави коментар