СЗО съветва: Не пийте болкоуспокояваща преди ваксинация срещу COVID-19

243
СЗО съветва: Не пийте болкоуспокояваща преди ваксинация срещу COVID-19

Приемането на болкоуспокояващи преди ваксина срещу COVID-19 за предотвратяване на потенциални странични ефекти не се препоръчва

Приемането на болкоуспокояващи преди ваксина срещу COVID-19 за предотвратяване на потенциални странични ефекти не се препоръчва, предупреждава Световната здравна организация (СЗО).

Публикации в социалните медии фалшиво лансират предполагаеми лекарства, които биха облекчили потенциалните странични ефекти на коронавирусната ваксина. Те включват антихистамини и болкоуспокояващи, които обикновено могат да бъдат закупени от аптеките и магазините, предаде БНТ. "Полезно е да вземете антихистамин, преди да се подложите на ваксината“, заяви един италиански потребител в Туитър.

"Не се препоръчва прием на болкоуспокояващи, като парацетамол, преди получаване на ваксината срещу COVID-19, за да се предотвратят странични ефекти", каза говорител. "Това е така, защото не е известно как болкоуспокояващите могат да повлияят на успешното действие на ваксината.

Въпреки това, можете да приемате парацетамол или други болкоуспокояващи, ако все пак развиете странични ефекти, като болка, треска, главоболие или мускулни болки след ваксинация. Честите нежелани реакции от ваксината, като възпаление на ръцете, главоболие или умора, в повечето случаи са незначителни“, добави СЗО.
Добави коментар