СЗО: Грипните пандемии са неизбежни

90
СЗО: Грипните пандемии са неизбежни

Грипните епидемии, които са предимно сезонни, засягат приблизително един милиард души и ежегодно предизвикват стотици хиляди смъртни случаи

Световната здравна организация (СЗО) стартира глобална стратегия за предпазване на населението от грип през следващото десетилетие, като предупреди, че нови пандемии са неизбежни, предават Франс прес и Ройтерс.

Грипните епидемии, които са предимно сезонни, засягат приблизително един милиард души и ежегодно предизвикват стотици хиляди смъртни случаи. Те са едни от най-големите здравни предизвикателства от световен мащаб, посочва БТА.

В доклад на СЗО се казва, че световната стратегия за борба с грипа за периода 2019-2030 година предвижда превенцията на сезонния грип, както и контрол на разпространението на вируса от животни върху хора и подготовка за следващата грипна пандемия, като тази заплаха продължава да съществува.

Светът е преживял няколко смъртоносни грипни пандемии, като най-страшната е била тази с испански грип, убил през 1918 година десетки милиони. След нея са последвали три други пандемии - през 1957, през 1968 и през 2009, когато вирусът H1N1 предизвика 18 500 смъртни случая в 241 страни.

"Следващата грипна пандемия е неизбежна, заяви ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. Въпросът не е дали тя ще настъпи, а кога!". По неговите думи една стратегия за превенция ще доведе до много по-малко разходи, в сравнение с последствията от една голяма грипна епидемия.

Добави коментар