Светът затъна в кариеси и пародонтози заради пандемията

108
Светът затъна в кариеси и пародонтози заради пандемията

Зъболекарите по целия свят са свидетели на съпътстващи щети от пандемията

Световната дентална федерация предупреди, че зъболекарите по целия свят са свидетели на съпътстващи щети от пандемията за наредбите, предназначени да подкрепят здравето на устната кухина, съобщава „Гардиън“. Федерацията съобщава за по-висока честота на кариеси и по-напреднали заболявания на венците като пародонтоза.

В изявление се казва, че промяната на процедурите, благодарение на заключванията и ограниченията за движение, е довела до това някои хора да пренебрегват миенето на зъбите два пъти дневно, да закусват по-често между храненията у дома и да не посещават зъболекаря, докато не изпитат силна болка.

Световната здравна организация съобщи, че здравните услуги в областта на устната кухина са сред най-засегнатите основни здравни услуги поради пандемията, като 77% от държавите съобщават за частични или пълни смущения. „Нека го наречем така – това е зъбна катастрофа“, каза д-р Герхард Конрад Зебергер, президент на Световната дентална федерация (FDI).

По време на първата вълна от избухването на Covid-19 денталните практики по целия свят бяха принудени да спрат. В продължение на два до три месеца всички стоматологични часове се наложи да бъдат отложени или отменени, с изключение на спешни лечения.

Д-р Мария Фернанда Атуеста Мондрагон, президент на Колумбийската дентална федерация и съветник на FDI, каза: „Една от драматичните последици от пандемията е, че проблемите със здравето на устната кухина, които не бяха считани за спешни по време на избухването на пандемията, всъщност станаха спешни, след като се наложи да се изчака два месеца, за да се потърси лечение“.

Добави коментар