Сушенето на пране вкъщи е вредно

181
Сушенето на пране вкъщи е вредно

Особено за здравето на астматиците

Сушенето на прането на закрито вкъщи е вредно за здравето, особено за астматиците. Шотландският в. "Хералд", позовавайки се на най-ново проучване на британски специалисти, предупреждава, че когато простираме у дома, увеличаваме влагата в помещенията с 30 процента в деня на прането и с 15 процента след това, предаде bTV.

Това неминуемо води до появата на спори на плесени и до влошаването на качеството на дишания в апартамента въздух. В такива условия лесно се развиват астма и други алергични заболявания.

Изследването обхванало 100 домакинства през зимата на 2011 г. В 87% от случаите те сушeли прането си на закрито при лошо време. Две трети от запитаните използвали за тази цел радиатори и други източници на отопление.

В рамките на изследването било констатирано драстично увеличение на влагата, особено в добре изолираните помещения с алуминиева дограма, при които изпаренията трудно си намират път навън.

Изследователят Розали Менън казва, че хората не са наясно за това колко много влага се добавя във въздуха по този начин. "Влизайки в домовете на хората, ние видяхме прането да съхне в техните дневни и спални. Някои от тях буквално декорират къщите си него, но от прането на само една пералня, ще бъдат отделени два литра вода", обяснява Менън.

Повишените нива на влагата биха могли да доведат до нарастване на количеството на акарите в домашния прах. Има и силна връзка между сушенето на дрехи в затворено помещение и размножаването на плесенните спори.В 25% от изследваните домове са открити спори на плесени, които причиняват белодробни инфекции при хора с отслабена имунна система. Проучването е показало, че всичките анкетирани жилища страдат от липсата на подходящи места за сушене на дрехи.

Желанието на изследователите е в новите жилища да има включени специално обособени места за сушене, като според тях тези пространства трябва да бъдат независимо отопляеми и проветрявани.

"Хората свикнаха да правят домовете си енергийно ефективни, като наблягат на изолацията, но в повечето случаи тотално пренебрегват проветряването", коментира авторът на изследването проф. Колин Портиъс от Университета по архитектура "Макинтош" в Глазгоу.

Специалистите препоръчват връщането на старите обществени сушилни, за да бъде решен проблемът с мухъла и плесените у дома. Те били много популярни през 60-те години на миналия век и все още се използват в някои жилищни блокове в САЩ.

С времето подобни съоръжения бяха загърбени с навлизането в бита на електрическите сушилни. Ала с увеличаването на цената на електроенергията все повече домакинства се връщат към традиционните техники на сушене на прането.

Когато това се прави на закрито в дома, съществуват сериозни здравни рискове заради токсичните при вдишване спори на мухъла.

Според специалистите има стотици хиляди видове мухъл, но само 10 от тях предизвикват болести като синузити, бронхити и други респираторни заболявания, както и алергии.

Най-добрият начин за ликвидирането на мухъла е чрез белината, както и чрез специалните пестициди за тези гъбични образувания. Но с тях трябва да се внимава, защото самите те носят риск за здравето, пише шотландският вестник.Добави коментар