Стволови клетки и в млечните зъби

166
Стволови клетки и в млечните зъби

Очаква се пробив в лечението на глухота, церебрална парализа и диабет

Стволови клетки, които имат качества като тези от пъпната връв, могат да се извлекат и от млечните зъбки, съобщи в София проф. д-р Роджър Дейнти, известен учен в Европа и директор на биологичната лаборатория на британската тъканна банка "Фючър хелт".

Откритието е направено, след като в неговата лаборатория сложили посявка от дентална пулпа на млечни зъби и я изпратили за анализ в университета в Манчестър. Стволовите клетки от тях също могат да се използват за терапевтични цели.

Много скоро се очаква пробив в лечението с тях на заболявания като глухота при децата, церебрална парализа, диабет и възстановяване на сърдечния мускул. При малчугани в САЩ, на които били трансплантирани собствени клетки от пъпната връв, е отчетено възстановяване на средното ухо, отговорно за слуха.Второ изпитание с инжектиране на стволови клетки при диабетно болни довело до производството на собствен инсулин. То е в в университета на Илинойс, Чикаго.

Трета област, в която се проучват възможности за терапия, е възстановяване на сърдечния мускул. В Бристолския университет, Великобритания, инжектирали стволови клетки директно в увредените места. Отчетени са регенериране на тъканите и подобряване на сърдечната функция.

Пробив се очаква и при церебралната парализа. Тестове с деца са направени в университетите "Дюк" в САЩ и в Мелбърн, Австралия. Около 95% от 400 деца са били или изцяло излекувани, или са със значително подобрено състояние след трансплантация на стволови клетки, съобщи вестник "24 часа".Добави коментар