Страдаме от липса на витамин D

153
Страдаме от липса на витамин D

Не ядем често риба, пазим се от слънцето със силни кремове

Немалка част от българите страдат от недостиг на витамин D. Това сочат данни от проучване, направено в рамките на кампания за здравословно хранене при децата. 6 на сто от анкетираните посочват, че изпитват недостиг на жизненоважния витамин, а 82 на сто не знаят дали страдат от неговия недостиг. Едва 11 процента от нашенците са правили изследване на нивата на витамин D в тялото си, и то еднократно.

Според специалистите витамин D е жизненоважен за развитието на костите, зъбите, дейността на мозъка и сърдечносъдовата система. А недостигът на слънчевия витамин влияе негативно на костната и нервната система. Той е единственият витамин, който се синтезира в организма.

Основният източник на витамин D е слънцето, защото той се съдържа в малки количества в храните - например в рибата. По-голямата част от участниците в анкетата споделят, че тя присъства всяка седмица в семейното меню.

„Замърсената атмосфера в големите градове пречи на това лъчите да достигнат до кожата, затова най-ефективен начин за усвояване на витамин D е излагане на слънце в извънградска среда”, обяснява д-р Ивелина Гергова. По думите й проблем за пълноценното усвояване на слънчевия витамин от организма са слънцезащитните лосиони с висок фактор.Добави коментар