Стафилококите

258
Стафилококите

Лятото е техният сезон

Стафилококите представляват група от около 20 бактерии, които се срещат върху човешката кожа и носоглътка. Близо 30% от хората ги носят, без да се разболяват. Те са два основни вида - златист и кожен стафилокок.

Стафилококите са едни от най-честите причинители на кожни инфекции, които могат да бъдат както безобидни - като пъпки, например, така и сериозни - пневмонии, инфекции на кръвта, менингити и други. Отделяните от тях токсини са честа причина за хранителни отравяния, тъй като те могат да се размножават бързо в неправилно съхранявана храна.

За да се предпазим от зараза със стафилококи, трябва да спазваме добра лична хигиена. Заразата с този вид бактерии много често става и в болнични заведения - затова е добре след хоспитализация да вземем секрет от носа и гърлото, за да изключим наличието на стафилококи.Лятото е бумът на натравянията. Трябва да бъдем особено внимателни, когато се храним навън, особено ако предлагаме от тази храна и на децата. Хигиената в ресторнта трябва да е на ниво, а персоналът да носи предпазни ръкавици.

Лечението на стафилококова инфекция се провежда с антибиотици. Поради резистентността на тези микроорганизми, терапията се назначава след антибиограма, като се спазват точно дозите, интервалите и продължителността на приема на медикаментите, предписани от лекаря.

За да се справи със стафилококовите инфекции, човечеството прибягва и до нови изобретения. Такова е специално високо ефективно покритие за дръжки на врати, стени и подови настилки, което унищожава до 99% от най-упоритите и устойчиви микроорганизми.Добави коментар