Срещу рака на маточната шийка

72
Срещу рака на маточната шийка

Власт и здравеопазване се обединиха срещу болестта

Всяка година над 1000 жени у нас чуват диагнозата рак на маточната шийка. При 340 болестта се оказва фатална. За първи път България може да отдели пари за ваксина и тя е включена в имунизационния календар.

2 млн.лв от Държавния бюджет тази година са отделени за ваксини срещу рак на шийката на матката за предпазване на младите момичета, припомня БНТ.

Най-подходящата възраст за ваксина е 11-12 години, преди да е започнато да се води полов живот. Тя ще е съвсем доброволна тази ваксина -родителите, които желаят, могат да ваксинират своите дъщери, казват от Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

14 столични училища още днес заявиха готовност да разяснят сред учениците ползите от ваксината. Профилактиката е насочена и към ранната диагностика на жените в зряла възраст.От Здравната каса предлагат промени в профилактичните прегледи. "От средата на тази година ние да възстановим точно това изследване -цитонамазка при жени от 35 до 60 година веднъж годишно", заяви директорът на НЗОК Нели Нешева.

Около 300 хиляди жени всяка година умират от този вид рак. За съжаление, броят им непрекъснато расте и обхваща все по-млади жени, като най-много са случаите на това заболяване сред 23-годишните.

По данни на СЗО, страната ни е на второ място по заболеваемост след източноевропейските държави. В световен мащаб ежегодно заболяват 500 хиляди жени, а 270 хиляди от тях умират. Това може да се предотврати с профилактични прегледи и своевременно ваксиниране.Коментари

Коментар: 3
sre6tu raka na mato4nata 6iika

jalko 4e zad maskata na blagorodstvo 4esto se krie samo misal za pari dori 4rez samnitelni vaksini

Коментар: 2

За съжаление ваксината е пожелание и пак някои луди родители няма да я направят на дъщерите си заради страничните ефэекти. А това е едно от малкото ракови заболявания които можем да предотвратим.

Коментар: 1
Важна е профилактиката!

Много е важно още от рано да научим дъщерите си да следят здравословното си състояние. Само мога да съжалявам, че моята вече е почти на 18 години и не могат да я ваксинират, макар че със сигурност знам, че все още не води полов живот. Аз преминах през този ад със рак на маточната шийка. Подведох се по лекари, че докато не родя да не махам раничка, после уж лечение, докато не станах IV-та група. Просто е трябвало да сменя лекаря. След конизациото всичко е наред, но преживях доста тревожни моменти. Много ми се иска да ваксинирам и моята дъщеря, защото ме е страх от наследственост, но явно отдавна е минала възрастовата граница. Бъдете здрави!


  • 1

Добави коментар