Срещу рак на матката

62
Срещу рак на матката

Всеки ден една българка умира от рак на шийката на матката

Всеки ден една българка умира от рак на шийката на матката. За да се открие навреме болестта, специалисти обмислят провеждането на национален скриниг на жените у нас.

Всяка година хиляда жени се разболяват от рак на шийката на матката. Всяка трета умира. В черната статистика страната ни е в първите места, заедно със съседна Румъния. Едва всяка пета жена ходи на преглед при гинеколог, съобщи ТВ7.

Лекарите искат да достигнат до всички жени, включително и тези на село. Първо обаче проектът ще стартира пилотно, а лабораториите в страната трябва да се подготвят за скрининга.

Във Финландия, например, програмата е започнала при жени между 30 до 55 години и е намалила с 10 пъти случаите на болестта.

От тази година Здравната каса ще поеме ваксинирането на млади момичета срещу болестта. За целта са заделени 2 млн. лева, които вероятно ще покрият половината от стойността.

Препоръчва се поставянето им на 12-13 годишни момичета, преди да започнат полов живот. Във форумите обаче има негативни мнения, заради нещастни случаи след ваксиниране, а то се прави по желание на пациента.Добави коментар