Срещу летните вируси

66
Срещу летните вируси

С добра хигиена и много вода

С високите летни температури през последните дни надвисва и заплахата от летния грип - вируси, който атакуват предимно стомашно-чревния тракт.

Прегряването на тялото води до отслабването на имунитета. Затова защитата на организма ни през лятото отслабва. Вирусите са стотици видове, но понякога симптомите им съвпадат.

„Вирусите са еднакви. Еднакви в своето нахалство, в своята устойчивост, в своята изменчивост”, казва вирусологът във ВМА доц. Красимир Мекушинов, цитиран от bTV.

Очакваните вируси това лято са познатите в България - предизвикват стомашно-чревно разтройство, отпаданлост, температура.

Докато в предишни години пациентите са се редили пред кабинетите на лекарите на периоди, вече общопрактикуващите лекари отчитат постоянно висок брой заболели с остри вирусни инфекции.

Най-изразена е тенденцията при децата. До този извод е стигнала и Мария Ангелова, мениджър във фирма. С настъпването на лятото болните са се увеличили поне с 10 процента – най-вече децата - и на служителите, и на клиентите. Според Ангелова, превенцията винаги излиза в пъти по-евтина.

Данни от здравното министерство не отчитат по-висока заболеваемост от нормалната за сезона. Повече болни има в Габрово, Хасково и Ямбол, без да достигат нива на епидемия.

Най-добрата защита и най-доброто лечение е и най-простото - строга хигиена и много вода - между 2 и три литра на ден.Добави коментар