Срещу колики

529
Срещу колики

Пет лесни за изпълнение идеи

Един от първите проблеми, с които се сбълскват новите родители, са коликите. Те се срещат при близо 30% от бебетата и се появяват през първите седмици от живота на мъника. Продължават най-често до третия месец и се дължат на недоразвитата храносмилателна система на новороденото, която тепърва се учи да работи правилно.

Ефективно лечение на коликите няма. Те просто трябва да се преживеят, казват вече миналите това изпитание родители. Можем ли обаче да помогнем на бебето да се справи с тях по-лесно? Ето пет идеи, някоя от които може да проработи при твоето дете.

По-често и по малко
Това е най-правилното хранене при новороденото, тъй като преяждането е най-честата причина за колики. Освен това така то не огладнява толкова, че да се нахвърля лакомо на гърдата и по този начин да поглъща повече въздух. Оригването е задържително.

Правилната храна за мама
От храненето на кърмачката в голяма степен зависят коликите при бебето. Ако кърмиш мъника, е добре да ограничиш приема на шоколад, млечни продукти, кофеин, цитрусови плодове, зеле, бобови култури и пикантни храни.Масаж на коремчето
Срещу колики можеш да прилагаш и масаж на коремчето на бебето. Прави се по посока на часовниковата стрелка, а идеалното време е около половин час преди хранене.

Билките на помощ
Лайка, копър, кимион, карамфил, мента, маточина - това са билките, които облекчават болките в корема при новородените. Преди да се решиш да дадеш някоя от изброените на детето, задължително се консултирай с педиатър.

Подкрепа от мама
Пей песни на мъника, когато е разстроен. Притисни коремчето му до себе си и го полюлей. Пусни му ритмичен и повтарящ се звук, който да го успокои - например от сушоар.Добави коментар